Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Må jeg donere æg til et familiemedlem?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Min søster og hendes kæreste har i mange år prøvet at få børn. Hendes kærestes sæd fungerer helt normalt, men min søsters æg gør ikke. Pga. alle de behandlinger de har fået, har de har nu kun en gang tilbage, så bliver det for egen regning. Derfor er mit spørgsmål nu, eftersom jeg meget let kan opnå graviditet, om det er muligt, at jeg får fjernet nogle af mine æg, og de så bliver lagt ind i min søster?

Med venlig hilsen en spørger

Svar

Kære spørger

Først vil jeg håbe, at din søster måske allerede er blevet gravid, for det er jo langt det enkleste. Jeg ved slet ikke, om din søster er egnet til ægdonation - og om hun er interesseret. Det er trods alt en speciel situation, hvor hun med dig som ægdonor, ville blive rugemor, skabt ved æg fra dig og sæd fra din svoger! Nej, den går nok ikke - ligegyldigt hvilken synsvinkel vi ser fra.

Men hvis vi nu forestillede os, at din søster, din svoger og du var enige, så kan det alligevel ikke foregå i Danmark, idet al ægdonation i Danmark skal foregå anonymt. Du må altså ikke donere æg, men sådan som sagen står i Sundhedsstyrelsens vejledning fra januar 2007 fremgår det imidlertid, at ægdonation kan foregå frivilligt, vederlagsfrit og anonymt. Der er således åbnet op for, at kvinder med normal frugtbarhed må donere æg. Så set alene fra den synsvinkel kunne du komme på tale som ægdonor - men altså ikke til en bestemt, anden kvinde.

Med venlig hilsen

Erik Fangel Poulsen

Speciallæge i kvindesygdomme og fødsler

Sidst opdateret: 12.09.2007
Annonce