Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Er der større chance for at få tvillinger, hvis man selv er tvilling? Hvor arveligt er læbe-ganespalte?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Vi vil gerne prøve at få et barn snart. Min mand er tveægget tvilling, hans tvilling er af samme køn, desuden har de en storesøster. Min mands søskende har fået børn, og ingen af dem har været tvillinger. Er der stor/større chance for at vi får tvillinger, når han er tveægget selv?

Desuden vil jeg gerne vide, hvor arveligt læbe-ganespalte er? Jeg er født med begge dele, som den eneste i min familie. Håber at få svar på mine spørgsmål

Med venlig hilsen en spørger

Svar

Kære spørger

Tak for dine spørgsmål. Læbe-ganespalte ses hos ca 1½ af 1000 nyfødte børn dvs. ca. 1,5 promille. Der er en vis arvelighed dvs. genetisk faktor, og så kan der være helt op til 50% risiko for, at ens børn får det. Men de fleste tilfælde ses i familier, hvor der ikke er andre tilfælde. De arvelige tilfælde, som er ca. 10% af alle tilfælde af læbe-ganespalte, ses ofte men ikke altid sammen med andre misdannelser. Dvs. når du er den eneste i familien, der har læbe-ganespalte er risikoen, for at dine børn får det formentlig meget lille.

Med hensyn til tvillinger er enæggede (monozygote) tvillinger ikke arveligt, mens tveæggede er. Det kan dog i en konkret situation være vanskeligt at afgøre helt nøjagtigt, om tvillinger er enæggede eller tveæggede. Det, der er arveligt, er tendensen til, at to æg løsnes samtidig og derved kan blive befrugtet samtidigt. Ved hormonbehandling for barnløshed ser man også, at to æg kan løsnes og blive befrugtet samtidig pga. selve den hormonbehandling, som man bruger ved behandling af barnløshed.

Med venlig hilsen

Birgit Peitersen

Speciallæge i pædiatri

Sidst opdateret: 07.11.2007
Annonce