Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvad er årsagen til forhøjede prolaktin (mælkehormon) værdier?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Pga. udsættende menstruationer og infertilitet fik jeg hos egen læge taget en blodprøve. Den viste forhøjet indhold af prolaktin, 1600 (enheden kender jeg desværre ikke). Derfor blev jeg henvist til speciallæge i kvindesygdomme, som sagde at jeg havde en svulst i hjernen (prolaktinom). Jeg blev derfor henvist til MR skanning og fik recept på Dostinex som jeg skulle påbegynde lige efter skanningen. Det gjorde jeg, men har desværre en hel del bivirkninger af medicinen. Skanningen viste dog "ingen synlig svulst" som speciallægen skrev, men han anviste at jeg blot skulle fortsætte med Dostinex.

Jeg er dog frustreret over, at jeg ikke mener at kende selve årsagen til det forhøjede prolaktin indhold, da jeg har læst at årsagerne til det kan være nyreinsufficiens for lavt stofskifte eller prolaktinom. Jeg har bekendtgjort speciallægen med denne uklarhed omkring årsagen, men han svarede blot, at hypofysen godt kunne producere for meget prolaktin selvom der ikke var en synlig svulst. Jeg har kontaktet egen læge for at finde ud af om de havde undersøgt mine blodprøver for lavt stofskifte eller nyreinsufficiens. Det havde de ikke. Jeg er meget forvirret og frustreret - er der en svulst der bare ikke er synlig, eller er der ingen? Skal jeg stille mig til tåls med ikke at blive undersøgt for andre mulige årsager? Jeg er klar over at Dostinex behandler symptomet forhøjet prolaktin indhold, men hvis det ikke drejer sig om en svulst, kan jeg ikke se grunden til symptomerne.

Med venlig hilsen en Spørger.

Svar

Kære Spørger

Du fortæller, at du har fået konstateret for meget mælkehormon - prolaktin - blodet. Du har fået det konstateret i forbindelse med en undersøgelse for en mulig forklaring på udsættende menstruationer og barnløshed. Så langt, så godt. Værdien 1600 (mlU/l formentlig) er godt nok forhøjet, så det kan godt tænkes, at der er en sammenhæng med dine symptomer, som vil aftage eller forsvinde, hvis behandlingen virker - hormonproduktionen i hypofysen falder. En enkelt måling, som iøvrigt bør suppleres med andre hormonanalyser, som det vil føre for vidt at komme ind på her - er ikke nok. Men hvis to målinger viser samme forhøjede værdi, og hvis prøverne er taget under korrekte omstændigheder (tidligst 3 timer efter opvågning og uden "stress") og MR skanning er normal, må der søges efter andre forklaringer på den forhøjede hormonværdi.

Så vil jeg anbefale, at du læser videre her på Netdoktor under http://www.netdoktor.dk/sygdomme/Fakta/prolaktinaemi.htm, hvor du får en meget grundig beskrivelse af tilstanden. Det er klart, at du blev forskrækket, da du hørte ordet "svulst" i forbindelse med tilstanden. Men det har du ikke. Svulst betyder iøvrigt blot hævelse eller fortykkelse og er en ganske godartet tilstand - også når det gælder prolaktinom, selv om store prolaktinomer skal behandles for ikke at skade omgivende væv.

Dostinex virker mod både "synlig" og "usynlig svulst" i hypofysen, men du har ret i, at du nok har brug for yderligere udredning og forklaring, så årsagen til forhøjelsen af hormontallet kan afklares. Der er mange, ganske fredelige, mulige forklaringer end dem, du nævner i dit brev - og som jo ikke har givet dig svar på dine spørgsmål.

Med venlig hilsen

Erik Fangel Poulsen,

Speciallæge i kvindesygdomme

Sidst opdateret: 14.04.2008
Annonce