Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Kan hyperthyroidisme ( forhøjet stofskifte ) være grunden til at jeg ikke kan blive gravid?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg er en kvinde på 29 år. For ca 4 år siden mødte jeg en dejlig mand, vi besluttede efter noget tid at prøve få børn. Jeg stoppede med p-piller og det gik næsten et helt år uden at min menstruation kom. Jeg henvende mig til en gynækolog som undersøgte mig og fand frem til at jeg havde prolaktinæmi. Jeg fik foretaget en MR-skanning og den var normal. Hendes svar var at man ikke visste hvorfor jeg havde forhøjede værdier af prolaktin men at det var dette der gjorde mig infertil. Jeg blev så sat i behandling med bromcriptin. Efter noget tid kom prøverne fra den gynækologiske undersøgnig, og det var cell forandringer og jeg skulle foretage et kejlesnitt ( tror visst det hedder det). Det udskudte så vores muligheder at blive gravide. Jeg arbejder som lærer og har været meget stresset den seneste tid med alt dette plus at jeg har haft et jobskift.

Det gik noget tid og jeg fik min menstruation men vi blev ikke gravide. Da jeg forleden besøgte min læge igen syntes han at min thyroidea var noget stor og at vi skulle tage nogle blodprøver. Når jeg kom for at få svar fik jeg at vide at jeg var hyperthyroid og at jeg på en gang skulle sættes i medcinsk behandling i 2 år og derefter diskutere muligheden for opration af min thyroidea. Derudover sa han at jeg ikke måtte blive gravid 2 år frem. Jeg blev rigtig ked og visste ikke hvad jeg skulle gøre.

Jeg er 29 og min kæreste er 35 og nu skal vi vente yderliggere 2 år. Mit spørgsmål er så, kan min medicin påvirke min thyroidea? Det har jeg læst om at det var muligheder for det. Skal man ikke undersøge det nærmere? Det skal siges at det hele kom som en chok for mig da jeg kun har været stresset og ikke haft andre symptomer som man skal have ved hyperthyroidisme. Er det så umuligt for mig at blive gravid under den medicinske behandling og hvad sker det om jeg ikke starter den? Kan hyperthyroidisme være grunden til at jeg ikke kan blive gravid? Håber i kan hjælpe.

Med venlig hilsen en spørger

Svar

Kære Spørger

Det var dog en grulig masse ting, der driller i øjeblikket. Hormonforstyrrelser, blødningsuregelmæssighed, celleforandringer, stress på arbejdet og udsigt til en medicinsk behandling, som sinker dit ønske om graviditet. Som jeg læser dit brev, har både din gynækolog og egen læge været i tvivl om diagnoser og behandling. Det er en ærlig sag og der er ikke gjort noget forkert. Men du har for mig at se brug for en nærmere afklaring specielt om stofskiftesygdom og forhøjet stofskifte. Måske kan du blive lidt mere afklaret ved at gå ind på Netdoktors afsnit om dette: http://www.netdoktor.dk/sygdomme/Fakta/stofskiftehoejt.htm. Men jeg tror ikke, det er nok.

Til en vurdering af dit medicinbehov og dit samtidige graviditetsønske vil jeg foreslå, at du taler med din læge om eventuel henvisning for eksempel gynækologisk specialafdeling, hvortil der er knyttet konsulentbistand ved endokrinolog til vurdering af din (mulige) stofskiftelidelse. Så får du afklaret alle dine spørgsmål, og måske vil det vise sig, at det hele ikke ser så sort ud endda. Held og lykke.

Med venlig hilsen

Erik Fangel Poulsen,

Speciallæge i kvindesygdomme

Sidst opdateret: 14.04.2008
Annonce