Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvad er blodstyrtning og hvordan behandler man det?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Min svigermor ( 50 år ) fik i nat en blodstyrtning fra underlivet. Jeg har forsøgt at søge efter oplysninger derom på Netdoktor og i fagbogen, men fandt ikke hvad jeg søgte. Kan du venligst fortælle mig hvad en blodstyrtning egentlig er? Hvad kommer det sig af? Hun blev til morgen erklæret stabil igen. Fjerner man hendes underliv, eller hvilken behandling giver man efterfølgende? Jeg mangler generelt oplysninger om blodstyrtning, og håber i kan hjælpe mig med svar.

Med venlig hilsen en spørger

Svar

Kære Spørger

Jeg går ud fra, at du med ordet blodstyrtning mener, at din svigermoder har oplevet en pludselig, relativt kortvarig, kraftig, uventet blødning fra underlivet. Det er klart, at hun er blevet forskrækket. Men blødningen er standset igen. Nogen umiddelbar forklaring kan jeg ikke give. Men din svigermor bør have foretaget en gynækologisk undersøgelse og eventuelt henvises til en specialist i kvindesygdomme.

I halvtresårs alderen er en sådan episode ikke sjælden og behøver ikke at være tegn på organisk sygdom - hverken godartet eller ondartet. Men den kraftige blødning kan være udtryk for forandringer lokaliseret til underlivsorganerne - skede, livmoder eller æggestokke. Det skal undersøges og afklares. Det sker let og uden ubehag. Og hvis der ikke er tegn på organisk lidelse, er forklaringen formentlig overgangsalderen med de hormelle forandringer, der følger med. Som du beskriver det, er der ingen grund til at tænke på operation. Men hun må ikke bare lade som ingenting og regne med, at det er gået over "af sig selv". Hun skal have klar besked.

Med venlig hilsen

Erik Fangel Poulsen,

Speciallæge i kvindesygdomme.

Sidst opdateret: 14.04.2008
Annonce