Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Kan man stramme vagina op med hjælp af kirurgisk indgreb?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Mit problem er vist ikke decideret sygdom, men er et kæmpe problem for mig. Jeg har i mange år lidt af slaphed i skeden. Der er lavet knibeøvelser og jeg har ofret penge på perineometer samt bøger om problemet. Min kæreste har lige forladt mig, da vores sexliv ikke kunne fungere pga. mit problem. Han kunne slet ikke mærke mig og det samme omvendt. Jeg er så ulykkelig, da vi jo elskede hinanden og begge havde meget lyst til at have sex med hinanden i starten, men var så deprimerende når man ikke kunne føle hinanden. Nu har jeg læst, at man kan få foretaget et lille plastisk indgreb, som skulle kunne stramme vagina op. Det ville simpelthen være lykken for mig, men nu er jeg bange for om der er aldersgrænse for indgrebet, jeg er 50 år?

Hvad ville det koste og ville man få tilskud fra sygesikringen? Jeg er i øjeblikket i gang med kur for at tabe mig, da min læge vil indstille mig til at få lavet en brystreduktion. Jeg har i dag str. G skål og det belaster mine skuldre og psyke meget. Men det største problem for mig er virkelig underlivet, hvor jeg slet ikke føler nogen bedring. Jeg håber I kan hjælpe mig videre.

Med venlig hilsen en spørger

Svar

Kære Spørger

Er jeg den første "fagperson", du betror dig til om dit problem? Hvis det er tilfældet, så er mit første og eneste råd til dig: bliv henvist til en gynækolog. Perineometer og bøger er ikke tilstrækkeligt. Så får du klar besked på, om den efter beskrivelsen "slappe skede" kan strammes op. Og så vil du også kunne henvises til operation på en gynækologisk afdeling - og det koster jo ikke noget. Din alder er ingen hindring for operation, men det kan godt være, at du skal gøre en ganske alvorlig indsats for at tabe dig. For nok kan det være, at dine bryster er store og tunge, men hvis din mave også er stor, buler den både frem og ned. Og det kan dine muskler i bækkenbunden åbenbart ikke klare.

Noget andet er det triste, at din kæreste har forladt dig. Du mener på grund af den slappe skede. Hvis det er rigtigt og den eneste grund, er det dobbelt trist. Men som du sikkert har hørt det før, så er sexlivet mellem kvinder og mænd ikke kun afhængigt af "størrelsen" - hverken mandens eller kvindens. Men jeg kan da godt forstå, hvis det har været problematisk for jer begge to og måske været med til at tage lysten til sex. Når sexlivet ikke fungerer rigtigt - hvad årsagen så end kan være - så gemmer man sig for hinanden. Og så kan et ellers godt og kærligt forhold få svære skrammer. Du skal altså frem på banen så snart som muligt. Men du må altså være indstillet på et vægttab, som det allerførste. 10-15 kilo måske. Lykkes det, vil du få mod på livet og sexlivet igen. Og det er måske tilstrækkeligt. Brystreduktion - måske også af kosmetiske grunde - vil også være med til at styrke dit selvværd. Og så skal du se, så kommer der gang i det hele igen. Så skal du ud og se dig om efter en ny kæreste - hvis den gamle da ikke står og venter på dig i kulissen!

Med venlig hilsen

Erik Fangel Poulsen

Speciallæge i kvindesygdomme og fødsler

Sidst opdateret: 14.01.2009
Annonce