Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvis jeg har PCOS og gerne vil være gravid, hvad skal jeg gøre?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

For cirka 7 år siden gik jeg til lægen, fordi jeg blødte ved samleje. Jeg kom til en gynækolog, som sagde, at jeg skulle spise p-piller, indtil jeg ville være gravid. Andet fik jeg ikke at vide, og dengang gik jeg heller ikke op i det, når nu p-pillerne kunne hjælpe. Nu er jeg begyndt at tænke over at ville være gravid. Derfor tænker jeg, at jeg måske har fået p-piller, fordi jeg lider af PCOS. Kan det være en mulighed?

Jeg har nogle af symptomerne: mandlig hårvækst på fødder, bag på låret og under hagen. Ikke voldsomt, men helt sikkert ikke kvindeligt. Jeg havde stærke menustrationssmærter, før jeg tog p-piller og jeg havde meget uren hud. Jeg er ikke overvægtig, og det fedt jeg har sidder ikke særligt om maven, som jeg har læst, at mange PCOS-patienter har. Hvis nu jeg har PCOS og gerne vil være gravid, hvad skal jeg så gøre? Skal jeg have eller kan jeg godt blive gravid uden? På forhånd tak for hjælpen.

Med venlig hilsen en spørger

Svar

Kære Spørger

For 7 år siden - da du var 23 år - fik du p-piller hos en gynækolog på grund af blødning ved samleje. Jeg må sige,at den tror jeg ikke rigtigt på. Du må huske forkert. Blødning ved samleje skyldes næsten altid forandringer ved livmodermunden. Det kan være en betændelsesreaktion, som gør slimhinden skrøbelig. Det kan også være celleforandringer. P-piller gør i den situation hverken til eller fra.

Blødning ved samleje kræver altid gynækologisk undersøgelse og gerne hos en gynækolog, som kan supplere med en kolposkopi og prøvetagning fra slimhinden. Men det var den gang, og det problem har du vel ikke mere? P-piller kan regulere uregelmæssige blødninger - uanset årsagen. Hvis du nu har taget dem i 7 år, har det vel også været for at undgå at blive gravid?

Hvis du nu har graviditetsønske, skal du selvfølgelig slutte med p-pillerne og så se, hvordan det kommer til at gå af sig selv. Dels med blødningerne og dels med det at blive gravid. Hvis der med hensyn til det sidste ikke er sket noget i løbet af et halvt års tid trods normale menstruationer, vil jeg foreslå at du taler med din læge for at blive vurderet. Der er ingen grund til at vente meget længere - du er trods alt i mellemtiden blevet 36 år gammel. Hvis du ikke får regelmæssige blødninger efter ophør med p-pillerne - eller måske slet ingen blødninger, behøver du ikke at vente med undersøgelse. Du har selv en mistanke om PCOS. Jeg går ud fra, at du har læst om denne tilstand her på Netdoktor. Ellers vil jeg anbefale, at du gør det. Diagnosen stilles ved blodprøver og ultralydsskanning. Der kan også være andre forklaringer på ufrivillig barnløshed. Undersøgelsen vil måske give en forklaring. Så skal der formentlig sættes ind med en behandling og så er chancen for at du får opfyldt dit ønske i dag ganske stor. Altså bare mas på.

Med venlig hilsen

Erik Fangel Poulsen,

Speciallæge i kvindesygdomme og fødsler

Sidst opdateret: 14.01.2009
Annonce