Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Er der sammenhæng mellem mine symptomer og Kawasakis syndrom?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

For snart 14 år siden fik jeg som 12 årig den sjældne sygdom Kawasaki syndrom, og blev behandlet på Næstved syghus. Efter sigene skulle jeg være helt udeover det hele, men efter dengang har jeg haft en del andre problemer, med hovedpine led smerter, og dengang hvor det stadig var "nyt" og jeg søgte læge med mine problemer, spurgte jeg til om det kunne være nogen efter virkninger, for man kendte ikke meget til sygdommen dengang. Men det kunne det bestemt ikke være.

Jeg var ikke rigtig klog, bare tanken om det. Så det blev hurtig fejet af bordet. Og nu idag mandag d. 5 januar ser jeg i avisen at John travolta søn led af samme sygdom, den blev konstateret da han var 2 år og man mener at han stadig led af den som nu 16 årig, og så er det at jeg bliver lidt forvirret. Kan det være rigtig? Det sætter en del tanker igang hos mig igen, om der nu alligevel kan være nogen eftervirkninger fra dengang. Håber i kan hjælpe mig med at få ro på mine tanker igen.

Med venlig hilsen en spørger

Svar

Kære Spørger

Kawasakis sygdom eller Kawasaki syndrom er en sygdom man fortsat ikke ved meget om. Den udløsende årsag kendes ikke, og sygdommen er således karakteriseret ved tilstedeværelsen af en række typiske symptomer;

• Feber i mere end 5 dage

• Øjenirritation i begge øjne (uden pus)

• Tørre højrøde læber og/eller tunge, såkaldt hindbærtunge

• Hududslæt på kroppen

• Rødme af hånd- og fodflader

• Lymfeknudehævelse på halsen, oftest bare 1 lymfeknude.

Tilstedeværelsen af 5 ud af 6 kriterier kræves for at stille diagnosen. I 20% af tilfældende sker der en involvering af blodkarrene hvilket kan medføre risiko for svær hjertesygdom. Derfor undersøges alle børn med mistanke om Kawasakis sygdom med ultralydsscanning af hjertet for at afdække disse forandringer. Hjertepåvirkningen viser sig stort set altid i umiddelbar tilslutning til sygdommen, men risikoen for komplikationer følger naturligvis livet igennem akkurat som det var tilfældet med John Travolta’s søn. Kawasakis sygdom er en sjælden sygdom som kun rammer 1 ud af 100.000 børn i Danmark. Det samlede sygdomsforløb vil oftest være 3-6 måneder. De symptomer du døjer med i form af hovedpine og ledgener har ikke nogen umiddelbar sammenhæng med Kawasakis sygdom.

Med venlig hilsen

Morten Svenning Nielsen

Speciallæge i almen medicin

Sidst opdateret: 06.02.2009
Annonce