Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvorfor har jeg kontaktblødning ved samleje?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg skriver til jer for at høre, om I måske kan give et bud på hvorfor jeg får kontaktblødning ved samleje. Det er ikke kraftige blødninger, men de forekommer altid under samleje og viser sig oftest viser sig i form af blodigt udflåd. Det startede vel for lidt over et år siden, inden da var der ingen problemer. Trods det at blødningerne ikke er kraftige er de meget generende for mig, det er irriterende og småpinligt, og jeg kan ikke lade være med at tænke på hvad der kan forårsage det.

I forbindelse med nogle kraftige blødningsforstyrrelser for nylig er jeg blevet tjekket for klamydia og mit underliv scannet hos en gynækolog og der var ingenting at se, og det er kun få måneder siden jeg blev tjekket for livmoderhalskræft. Jeg har i den tid det har stået på også haft mere udflåd end jeg plejer, og det skifter nogle gange imellem at være gennemsigtigt og hvidligt, til at gå over i det lidt gullige. Jeg har været inde og læse jeres andre spørgsmål omkring udflåd og synes ikke at nogle af dem lød som det jeg har - jeg er ikke gravid, har ikke gonore eller underlivsbetændelse. Har prøvet mælkesyrebakterier både i form af stikpiller og gele, uden at det gjorde nogen forskel Men hvad kan så give mere udflåd og kontaktblødninger ved samleje? Håber I kan hjælpe.

Med venlig hilsen en spørger

Svar

Kære Spørger

Kontaktblødning - blødning eller blodigt flåd i forbindelse med eller efter samleje - kræver altid en gynækologisk undersøgelse. Jeg siger det - så det er helt klart - af hensyn til andre i samme situation: gå til læge, hvis du har kontaktblødning. Det var da også det, du gjorde for nylig. Fik taget celleprøve og blev podet for bakterier. Det var normalt. Ingen celleforandringer og ingen infektion. Du fik også foretaget en ultralydsskanning, som viste normale forhold. Du skriver derimod ikke, om lægen foretog en kolposkopi - "kikkertundersøgelse" af livmodermunden - og tog slimhindeskrab fra livmoderhalskanalen og biopsi. Hvis det ikke er gjort - og da du stadig har blødning ved samleje - bør du nok kontakte lægen og gynækologen igen.

Men lad os nu gå ud fra, at der ikke er tegn på celleforandring eller infektion af nogen som helst art i dit underliv. I så fald kan jeg forestille mig, at slimhinden på livmodermunden er skrøbelig, fordi den altid skrøbelige slimhinde fra livmoderhalskanalen presser sig frem på livmodermunden. Det er helt normalt hos unge kvinder. Specielt hvis de bruger p-piller. Ved stød og tryk mod slimhinden ved samleje, hvor penis kommer dybt ind, kan slimhinden briste - og det giver kontaktblødning eller blodigt flåd. Jeg vil foreslå, at du snakker med din kæreste om at finde en stilling, hvor han ikke kommer så højt op. Det kunne for eksempel være en stilling, hvor du - efter at han er kommet ind - strækker og samler benene, og hvor han ligger med sine lår foran eller uden på dine. Måske vil det så vise sig, at du ikke får kontaktblødning. Og så har vi måske forklaringen. I sjældne tilfælde er pigen så snæver og han så stor, at der ved samlejet opstår rifter i skedens slimhinde. Eller hvis du ikke er våd nok, når I begynder. Tænk altså over, om der kan være en "mekanisk" forklaring. Men hvordan har du det i øvrigt? Du er lige begyndt på medicin mod depression. Det har selvfølgelig ikke noget med kontaktblødning at gøre. Men alligevel? Og så vejer du 15-20 kilo for meget. Hvilken rolle spiller det for dit humør og dit sexliv?

Med venlig hilsen

Erik Fangel Poulsen,

Speciallæge i kvindesygdomme

Sidst opdateret: 10.03.2009
Annonce