Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvad er båndskiver i ryggen?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg vil gerne høre om i kan forklare mig hvad båndskiver i ryggen er, da jeg skal have min femte rygoperation. Lægen taler om at sætte kiler ind ved båndskiverne i forbindelse ned stivgørende operation, jeg har aldrig hørt hvad båndskiver skulle være kan i forklare mig hvad det er?

Med venlig hilsen en spørger

Svar

Kære Spørger

Båndskiverne er det samme som discus. En discus er en form for støddæmper der ligger mellem ryghvirvlerne. En discus er en ring af relativt fast væv som omslutter en kerne af mere blødt væv. Dette betyder at discus er rimelig elastisk. Der kan opstå en defekt i ringen således at det bløde væv kan "bule ud" gennem defekten, dermed har man en discusprolaps.

En discus kan også blive mindre og mindre elastisk med årene, så snakker man om discusdegeneration. Discus er så ikke længere i stand til at dæmpe stødene op gennem ryggen så godt som tidligere, og bevægeligheden nedsættes. Jeg kunne forestille mig at det er det sidste der er dit problem, men du skriver det ikke. Men, man kan sætte nogle "skruer" ind i de to lændehvirvler på hver sin side af en discus. Disse forbindes så af nogle "stænger" således at man ophæver bevægeligheden mellem disse to hvirvler. Hvis man sætter nogle kiler af knogle ind kan man dels bevare afstanden dels opnå en stivgøring mellem de ko hvirvler. Derved fjerner man den smerter der opstår i leddene mellem de to hvirvler, hvis der er en "ødelagt discus", eller slidgigt mellem hvirvlerne. "Ulempen" er jo at man får et område af ryggen med nedsat bevægelighed.

Med venlig hilsen

Hans Gad Johannsen

Speciallæge i ortopædkirurgi

Sidst opdateret: 06.03.2009
Annonce