Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Bliver fingeren nogensinde normal igen?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg har for halvanden måned siden slået min ringfinger på venstre hånd af led efter et fald i hjemmet. (PIP-leddet, "luxatio articuli digiti manus" står der i papirerne fra skadestuen.) Jeg tog straks på skadestuen, og fingeren blev hevet på plads og sat i skinne ca. ½ time efter det skete. Røntgen viste ingen fraktur. Jeg tog skinnen af efter ca. 3 uger, da var fingeren stadig let hævet. Da fingeren sad i skinne, var den stadig let bøjet (ca. 30 grader) og siden har jeg hverken kunne knytte fingeren (jeg kan bøje PIP-leddet ca. 80 grader) eller strække fingeren helt ud (hvis jeg lægger hånden fladt på et bord med håndfladen opad bøjer fingeren ca. 30 grader opad. Hvis jeg prøver at strække den ud med magt gør det ikke ondt, det føles bare som om leddet stopper der. Hvis jeg omvendt prøver at bøje den med magt, gør det lidt ondt. Fingeren er stadig en lille smule hævet. Mit spørgsmål er: Bliver fingeren nogensinde normal igen, og er der noget jeg skal gøre eller undgå at gøre for at hjælpe den på vej? Hvis den er vokset forkert sammen, kan der så på nogen mulig måde rettes op på dette?

Med venlig hilsen en Spørger

Svar

Kære Spørger

Når en finger har været "af led", kan der gå utrolig lang tid hvor den er hævet og øm samt med nedsat bevægelighed. Med lang tid mener jeg halve og hele år. Prøv at komme din hånd i varmt vand og så arbejde med fingeren når den er blevet "varm". Du kan også klemme om en skumgummibold, eller sammenrullet vaskeklud. Du må gerne hjælpe med den anden hånd. Jeg kan ikke give nogen garanti for at din finger bliver helt normal igen, men den burde kunne blive god igen.

Med venlig hilsen

Hans Gad Johannsen

Speciallæge i ortopædkirurgi

Sidst opdateret: 19.08.2009
Annonce