Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Endometriose og kikkert-undersøgelse, hvad kan jeg forvente?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Mange tak for, at I vil tage jer tid til at læse dette spørgsmål. Jeg har i rigtig mange år lidt af smerter i underlivet, men er først blevet undersøgt af min egen læge i oktober 2009, da jeg følte, at smerterne blev værre, og min forlovede og jeg havde forsøgt at blive gravide i halvandet år uden resultat. Da han ikke kunne finde ud af, hvorfor jeg havde disse smerter, videresendte han mig til undersøgelse på Randers Centralsygehus' gynækologiske afdeling. Der blev jeg scannet indvendig, og de kunne "heldigvis" ikke finde noget.

Jeg blev så bedt om at skrive en form for dagbog om, hvornår mine smerter opstod og i hvilken grad. Jeg fandt så ud af, at mine smerter ligger lige op til ægløsningstidspunktet, hvilket jeg fik taget blodprøver for at se om det var normalt, hvilket det var. Det skal lige siges, at min cyklus er på mellem 24 og 26 dage. Lægen på gynækologisk afsnit har nu bestilt tid til en kikkertoperation d. 24 februar med den lille besked, at det kunne være, at det var endometriose. Hvorefter jeg blev sendt hjem for at vente.

Jeg sidder nu tilbage med en masse spørgsmål og er blevet meget nervøs for denne operation, da jeg ikke har fået nogen besked på, hvad dette har af betydning for mig og min forlovedes planer om at blive gravide. Vores fælles læge har sendt vores papirer til gynækologisk afdeling for behandling for barnløshed, men jeg er bekymret for, om de tager os alvorligt, da vi jo stadig er unge, og det biologiske ur jo ikke tikker endnu.

Kan I fortælle mig, hvad jeg kan forvente af denne operation? Vil de fjerne noget af endometriosen, hvis det er det, de finder, når de åbner op? Kan min tidligere operation af blindtarmen have nogen betydning for denne operation? Findes der en bedre løsning end operation, når vi nu så gerne vil have børn? Og hvordan med disse smerter, jeg døjer med flere gange om måneden, kan operationen hjælpe på dem? På en skala fra 1 til 10 ligger mine smerter op til ægløsning på 9. Jeg er nogen gange så besværet af disse smerter, at det gør ondt, når jeg går og prøver at sætte mig ned. 1. mentruationsdag er altid forfærdelig. Det gør så ondt, at jeg er ved at besvime nogen gange. Jeg har desuden altid haft dårligt immumforsvar og er næsten altid utrolig træt. Er også begyndt at døje med en forfærdelig kvalme. At børste tænder er pludselig blevet et stort problem. Har dette noget med endometriosen at gøre? Jeg håber meget at få et svar fra jer. Så I kan give mig lidt ro i sjælen. Desuden, mange tak for en rigtig god og informativ side.

Med venlig hilsen en spørger

Svar

Kære Spørger

Det er godt nok en lang historie. Der er ikke noget at sige til, hvis det er svært for dig at få overblik over din situation. Men jeg vil prøve at hjælpe dig. Først vil jeg lige gentage noget af det, du skriver. Du har haft smerter i underlivet i 7 år. Altså siden du var 16 år. Du var indlagt og blev opereret for perforeret blindtarm i november 2007. Du fortæller ikke noget om særlige smerter før og efter eller om, hvad der eventuelt blev fundet ved operationen. Du har forsøgt at blive gravid siden eftersommeren 2008. Smerterne er taget til, så du har af flere grunde søgte læge og er blevet undersøgt for 3 måneder siden. Lægen fandt "ikke noget". Derefter scannet på gynækologisk afdeling, hvor de "heller ikke fandt noget". Din dagbog over smerterne viser, at de er værst lige op til ægløsning - midt i perioden. 1. menstruationsdag er også forfærdelig.

Du skal indlægges til kikkert-undersøgelse om 3 uger på grund af mistanke om endometriose. Du spørger, om det har betydning for dit graviditetsønske. Du vil gerne vide, om endometriosen bliver fjernet, hvis den bliver fundet. Vil det så hjælpe på smerterne? Og du spørger, om der er en bedre løsning end operation.

Gid jeg kunne give dig et kort og klart svar, men det kan jeg ikke. Jeg går ud fra, at du er rimeligt orienteret om endometriose, som er en tilstand, hvor væv, som slimhinden inde i livmoderhulen, findes uden for. For eksempel på æggestokke, æggeledere og bughinden i underlivet. Vævet er hormonpåvirkeligt og reagerer på samme måde som livmoderslimhinden med cykliske ændringer måneden igennem. Og der kan opstå blødning og smerter i vævet. Der kan opstå sammenvoksninger omkring æggestokke, æggeledere og i underlivet i det hele taget. Du har haft smerter i underlivet stort set hele dit voksne liv. Det kan der være mange grunde til. Og det kan godt skyldes endometriose.

Omstændighederne omkring den perforerede blindtarm står lidt hen i det uvisse. Specielt kunne det være interessant at vide, om man i forbindelse med operationen fandt andre tegn på sygdom i underlivet. Efterfølgende kan der være opstået sammenvoksninger i underlivet. I så fald kan de medvirke til smerter og nedsat frugtbarhed. Men det er godt, at der nu er taget fat på problemet. Kikkertundersøgelsen vil sikkert kunne give svar på mange uafklarede spørgsmål og endometriosemistanken vil blive be- eller afkræftet. Endometriose kan i sig selv medvirke til nedsat frugtbarhed, men operation med fjernelse af endometriosevæv ændrer ikke på dine muligheder for at blive gravid. Men fortvivl nu ikke. Du får forhåbentlig svar på, hvorfor du jævnligt har underlivssmerter - om det overhovedet har noget med endometriose at gøre -og hvad der iøvrigt kan gøres ved dit problem fremover. Og samtidig vil du kunne få besked på, om der kræves noget særligt, for at du kan blive gravid.

Jeg tænker i den forbindelse på passageforholdene for æg til befrugtning. Hvis der er passagehindring, vil du kunne tilbydes, at modne æg suges ud af æggestokkene, befrugtes med mandens sæd i laboratoriet og genindlægges i livmoderhulen, hvor svangerskabet fortsætter frem til fødslen. Du har været tålmodig i mange år. Når det hele nu virker, som om det bliver stadig værre, tror jeg det hænger sammen med, at din tålmodighed er ved at være brugt op - og din usikkerhed ved tanken om, at du ikke kan blive gravid. Men vær nu fortrøstningsfuld. Jeg er sikker på, at alt vender sig til det bedste, når du får klar besked og hjælp.

Med venlig hilsen

Erik Fangel Poulsen,

Speciallæge i kvindesygdommer

Sidst opdateret:
Annonce