Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Er det en godartet cyste?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg er en pige på 50 år, som lige har været til kontrol hos gynækologen. For 2 mdr siden fandt han ,tilfældigt en cyste på min højre æggestok (ultralyd) Den var ca. 3 til 3½cm stor (jeg kunne se på skærmen 3 hvide knuderagtige ujævnheder af forskellig størrelse inde i æggestokken (i det mørke). Jeg fik taget en blodprøve for 2 mdr. siden måske en CA-125 er ikke sikker på hvad han kaldte den, som var i 31. Jeg skal have æggestokken fjernet idet jeg fik at vide at cysten ikke er blevet mindre og den ikke bare er væskefyldt. Jeg er blevet meget nervøs. Mit spørgsmål er nu. Kan det være en cyste (godartet) efter den beskrivelse eller skal jeg indstille mig på at det kan være mere alvorligt?

Med venlig hilsen en spørger

Svar

Kære Spørger

Efter at ultralydsskanning er blevet en del af gynækologens hverdag ved undersøgelse af underlivet, opdages talrige større eller mindre vandsvulster, som ikke har givet sig til kende for kvinden (ved tyngde, fylde eller smerter i underlivet) og som lægen ikke har kunnet føle ved almindelig underlivsundersøgelse. En sådan forbedret mulighed for diagnostik har både fordele og ulemper. Lad os lige tage ulemperne først. Sagen er den, at stort set alle kvinder med jævne mellemrum udvikler cyster i æggestokkene. Det er væskefyldte rum i vævet. De kommer og går af sig selv i de fleste tilfælde. Hvis man så er så "uheldig" at få foretaget ultralydsskanning netop på et tidspunkt, hvor en sådan fredelig, flygtig cyste er på sit højeste, fanger bordet. Men en kontrolundersøgelse nogle måneder senere viser så, at cysten er væk eller i hvert fald uændret. Hvis cysten er stor - 4 centimeter i diameter eller derover - eller hvis det er svært at vurdere cysten og dens indhold, er det nødvendigt at kikke indenfor og fjerne æggestokken. Der skal skabes sikkerhed for, at den ikke er ved at udvikle sygdom. Samtidig kikker man selvfølgelig efter, om den anden æggestok er i orden. Måske vil man foreslå, at også den fjernes, og det vil formentlig ikke være noget savn nu, hvor funktionen af dine æggestokke under alle omstændigheder er ved at ebbe ud. Vær nu fortrøstningsfuld og glæd dig over, at der bliver grebet ind i tide, hvis der er noget galt.

Med venlig hilsen

Erik Fangel Poulsen

Speciallæge i kvindesygdomme

Sidst opdateret: 05.02.2010
Annonce