Annonce

Jeg prøver at blive gravid, men det er endnu ikke lykkedes. Skyldes det blærebetændelse, eller passer jeg og min man ikke biologisk sammen?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg er en kvinde på 31. Min kæreste og jeg er godt igang med at forsøge at få mig gravid. Vi har kun forsøgt i 3 mdr., men har endnu ikke haft held med os. Jeg har åbenbart haft blærebetændelse, som nok har varet i ca. en måneds tid. Kan det ligesom underlivs betændelse forhindre graviditet?

Jeg tænker rigtig meget på det her med at blive gravid, og ønsker det for første gang i mit liv. Er det rigtigt at jeg kan tænke så meget over det at jeg selv kan være med til at forhindre at jeg kan blive gravid? Endvidere har jeg hørt at man kan være så uheldig at man "biologisk ikke passer sammen"- er det virkelig rigtigt? Hvis det er rigtigt, er det så noget man kan tjekke? Og hvis man er så uheldig ikke at passe sammen, er det noget man kan gøre noget ved?

Glæder mig til et svar fra jer, da jeg bruger meget krudt på alle disse tanker

Hilsen en spørger

Svar

Kære spørger

Det er stort at beslutte sig for at ville have et barn sammen. Og når så beslutningen er truffet, stiger utålmodigheden fra måned til måned, hvis det ikke lige lykkes. Det vil føre for vidt at komme med en længere udredning om de biologiske betingelser for at blive gravid, men glem tankerne om at I ikke passer sammen på det biologiske plan. Det passer ikke.

Ganske vist er der mange både lykkelige og ulykkelige eksempler på at blive gravid i første "hug", men som regel går der nogle måneder, før det lykkes. Også selv om I er sammen 2-3 eller fleregange om ugen omkring ægløsningstidspunktet, som er midt i perioden mellem menstruationernes begyndelsesdag - hos kvinden med regelmæssige blødninger med 4 ugers mellemrum. I må strække tålmodigheden i hvert fald et halvt års tid eller mere. Hvis det derefter stadig ikke lykkes, kan I overveje at tale med en læge om det. Årsagen kan måske findes enten hos kvinden eller manden eller hos begge parter. Men ro på, kære venner, det skal nok gå af sig selv.

Infektion kan være medvirkende årsag, men en banal blærebetændelse er næppe forklaringen. Du skriver "åbenbart haft blærebetændelse" Er det noget du gætter på? Det er ikke nok. Det skal undersøges. Underlivsbetændelse kan i værste fald føre til beskadigelse eller tillukning af æggelederne. Sker det, kan det medføre sterilitet. Men du hverken har eller har haft underlivsbetændelse? Jeg vil lige nævne, at en hyppigt forekommende mikroorganisme kaldet Klamydia kan give anledning til underlivsinfektion og blærebetændelse. Så hvis du stadig har symptomer på blærebetændelse, skal du altså undersøges - og behandles, hvis der er infektion. Blærebetændelse i en måned skal under alle omstændigheder afklares. Og er der stadig ingen graviditet på vej, når vi nærmer os foråret, er du velkommen til at spørge igen. Men jeg tror ikke, det bliver nødvendigt!

Erik Fangel Poulsen speciallæge i kvindesygdomme og fødsler

Sidst opdateret: 20.10.2021
Annonce