Annonce

Jeg synes mine bryster er for små. Findes der medicin jeg kan tage?

Spørgsmål

Kære netdoktor

Jeg har et spørgsmål omkring større bryster. Jeg har en lille størrelse 70B, og ønsker derfor større bryster. Jeg har længe været ked af det pga. mine små bryster, men jeg vil ikke gå igennem en operation, da jeg synes det er for dyrt og der følger så mange problemer med.

Jeg har hørt om nogle kapsler, som skulle give større bryster. Bl.a. fra noget der hedder Easybust. Kan det virkelig passe, og er det skadeligt på nogen måde? Kender du evt. nogle gode kapsler?

Hilsen en spørger

Svar

Kære spørger

Det er godt nok fantastisk at tænke på, hvor forskelligt vi mennesker er skabt. Store og små, tykke og tynde, sorte, gule, hvide og røde, store bryster og små bryster, krøllet og glat hår, brune, blå og grønne øjne. Og fælles for os alle: vi er hver især noget ganske særligt og uden dubletter (hvis vi måske lige ser bort fra enæggede tvillinger).

Og det er du altså også: enestående! Du er en lille, spinkel kvinde med bryster størrelse 70 B i BH-mål. Og da du er 18 år gammel, kan du nok ikke regne med, at dine mål blive meget anderledes af sig selv. Jeg hverken kan eller vil blande mig i, om dine bryster er OK for dig. Men det er sandt nok, at mange kvinder synes, at deres bryster er for små. og gerne vil have gjort noget ved det. Ellers ville der jo ikke være basis for brystkirurgi, implantater, kapsler, piller og cremer, som lover "skønhed". Og "vidundermidler" har eksisteret i masser af år uden håndfaste beviser på varig effekt.

Med hensyn til kirurgi, så er der talrige klinikker både herhjemme og i udlandet, der tilbyder at forstørre brysterne. Priserne varierer, men 30-40.000 kroner er meget almindeligt. En kur med kapsler eller cremer som for eksempel, den du nævner, koster 3-500 kroner om måneden. Effekten er usikker og varierer fra kvinde til kvinde. Varig effekt selv efter 6 måneders kur loves vist ikke. Det virksomme stof findes i planter fra det nordlige Thailand. Det fremgår ikke af beskrivelsen, om midlet har skadelige virkninger eller bivirkninger på kort eller langt sigt. Jeg har heller ikke set resultater af undersøgelser, som har bevist den lovede brystforstørrende effekt. Det skulle ellers være ganske enkelt at foranstalte en undersøgelse med for eksempel 200 kvinder, der ønskede større bryster, tilbyde dem at deltage i et forsøg, hvor halvdelen fik kapsler med formodet effektivt stof og den anden halvdel fik "snydekapsler". Ved at måle brysternes størrelse efter et halvt år og gentage målingen igen et halvt år senere, ville man sikkert blive klogere på effekten.

Jeg har kikket rundt på nettet for at finde undersøgelser som ovennævnte, som kunne gøre mig lidt klogere. Men jeg har ikke fundet nogen. Så altså! Jeg tror, du er "smuk og dejlig", som du er - også med 70 B, som vel ikke er så ringe endda?

Erik Fangel Poulsen

speciallæge i kvindesygdomme

Sidst opdateret: 20.01.2023
Annonce