Annonce

Kan mine kalveknæ disponere til knæproblemer senere i livet?

Spørgsmål

Kære netdoktor

Jeg er en dreng på 17, som er blevet meget bekymret. Jeg har lige fået af vide, at min mor synes at jeg har lidt kalveknæ. "At de nærmest er hængslet lidt skævt på". Jeg har aldrig før tænkt over det, og har aldrig haft ondt i mine knæ efter løb og sport. Da min mor sagde det, blev jeg meget bekymret for om det at jeg er kalveknæet lige pludselig kan forværre mine knæs tilstand.

Desuden drømmer jeg om at komme i militæret, men jeg er nu blevet bange for om de vil erklære mig uegnet, selvom jeg hverken har haft ondt i dem og sagtens kan løbe langt. Vil styrketræning hjælpe mine knæ med at "se lidt mere lige ud"? Det kan ses når jeg strækker mine ben ud. Men er det ikke normalt at mange mennesker har "lidt skæve ben" ved knæet og skindebenet?

Hilsen en spørger

Svar

Kære spørger

Jeg vil sige, at i den her situation skal du ikke lytte til din mor. Vi er alle sammen bygget forskelligt. Kroppen prøver på at indstille vores led sådan at vi belaster gennem en ret linie. Så hvis vi er lidt "skæve" i et led, kompenseres der i et andet.

Hvis du ingen gener har, skal du prøve at glemme alt om hvordan dine knæ "ser ud". Det er vigtigt du har en god muskulatur omkring dine knæ, for den stilling du har i knæene "kan måske" disponere til lidt belastningssmerter bag knæskallen.

Jeg har set landsholdsspillere i fodbold med lignende stilling i knæene, hvor man godt kunne tænke "De knæ holder da ikke til en proffessionel karriere", men det har de gjort. Du skal ikke prøve at rette stillingen op, når du ikke har smerter. Det vil bare give problemer et andet sted. Det lyder som om du er glad for idræt. Bliv ved med at træne og glæd dig over det. Du bliver ikke kasseret, hvis du ikke har problemer.

Med venlig hilsen

Hans Gad Johansen

Speciallæge i Ortopædkirurgi

Sidst opdateret: 20.12.2018
Annonce