Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Kan jeg blive gravid, når jeg kun har menstruation to gange årligt?

Spørgsmål

Fakta:

Alder:28 år

Køn:Kvinde

Vægt:52 kg

Højde:164 cm

Lidelsens varighed:8 år

Medicin:Almindelige vitaminpiller, Selica, fiskeolie

Andre sygdomme:Nej

Kære Netdoktor,

Jeg er ved at gå ud af mit gode skind. Jeg har siden 2004 døjet med meget uregelmæssige menstruationer, der kommer cirka to gange årligt. Een gang omkring jul og een gang omkring sommer.

Nogle gange har det endda kun været en gang årligt. Jeg forstår det ikke helt? Jeg lever sundt og dyrker motion 3-4 gange ugentligt. Jeg har dog været inde i perioder med stress, men kan det virkelig udsætte min menstruation så meget?

Nu er tiden kommet, hvor min mand og jeg gerne vil være gravide, men det er jo rigtig svært, når man ikke har sin regelmæssige menstruation. Er der overhovedet noget håb, nu hvor det er så længe siden? Sal jeg have hjælp til det? Og hvilken hjælp, hormonbehandling? Og hvor sikker er sådan en behandling?

Jeg har gået til gynækolog, hvor hun tog blodprøver af hormonbalancen, som var ganske fin. Hun så på mine æg, som jeg har mange af, og ikke mindst målte hun, om der var fri passage for æggene igennem æggelederne, hvilket også var helt fint. Så de kan altså godt komme.

Hele det her kaos kom efter indtagelse af p-piller og samtidig et vægttab på cirka 20 kg. Det burde vel ikke kunne sætte mit system så meget ud af kurs?

Jeg stoppede med p-piller i 2004. Det, jeg er mest bekymret for, er chancen for, om jeg overhovedet kan blive gravid. Nu hvor jeg er blevet 28 år, føler jeg mig også klar til at have/få et barn. Jeg er dog i tvivl om, hvordan vi skal gøre, nu hvor jeg ikke har menstruation.

Jeg håber på svar og eventuelt få lidt mere afklaring på, hvilken procedure jeg skal vælge. Vi vil jo rigtig gerne snart have os en lille baby.

Svar

Kære Spørger,

Lægerne på DoctorsOnly har debatteret problemstillingen på baggrund af spørgers oplysninger. Der har været flere interessante bud på, hvordan spørgeren kan komme videre med udredning, som forhåbentlig kan resultere i, at hun får en endelig diagnose.

Du/I har ikke grund til bekymring. Du/I skal nok få de børn I ønsker, men det bliver formentlig nødvendigt at blande læger ind i forsøgene.

Dine uregelmæssige menstruationer tolkes som en hormonel uregelmæssighed på baggrund af din undersøgelse ved gynækologen. Det kan sagtens være udløst af dit vægttab, og p-pillerne spiller næppe en rolle heri. På blodprøverne vil man kunne skelne mellem en hormon-ubalance fra styringen i hjernen, eller et forhøjet niveau af østrogen, såkaldt PolyCystisk Ovariesyndrom, PCO. Dette kan have betydning for de tiltag, man skal gøre for at opnå en graviditet. Du skal dog påregne fertilitetsbehandling i en eller anden form, men der er stor sandsynlighed for at opnå en graviditet!

Når man, som du, kun menstruerer med lange intervaller (og er undersøgt af gynækolog), skyldes det en hormonel ubalance enten forårsaget af en lidt "utunet" hormon impuls generator (i hjernen) eller af et forhøjet niveau af østrogen i blodet (PCO-betinget ubalance).

Førstnævnte kan være udløst af dit vægttab, specielt såfremt en større del af dine 52 kg udgøres af veltrænede muskler. Hvis dette er tilfældet, er det muligt, at dine menstruationer vil blive regelmæssige, hvis din krops fedtprocent forøges (2-3 kg). Sidstnævnte er til dels arveligt og ses langt hyppigere som årsag til manglende ægløsning end førstnævnte. Tilstanden vil dog ofte forbedres efter et vægttab.

Blodprøver af hormonbalancen kan afgøre, hvilken af de to nævnte tilstande, det drejer sig om. Det ville nok have været mere oplysende, hvis din gynækolog havde sagt, at dine prøver var normale fremfor, at de var fine.

Hvis det drejer sig om førstnævnte (hormon-ubalance fra styringen i hjernen), vil de overordnede kønshormoner (FSH og LH) begge ligge lavt i normalområdet (evnt under normalgrænsen). Østrogen vil ligeledes ligge normalt/lavt.

Hvis det i stedet er en PCO-tilstand, vil FSH ligge normalt, LH ligge højt (i hvert fald højere end FSH) og østrogen ligge normalt-højt.

I begge tilfælde, omend mest udtalt ved PCO, vil dine æggestokke indeholde rigeligt med æg.

Ved begge tilstande er der mulighed for periodisk eller vedvarende normalisering af menstruationscyklus, men ønsker I børn i nær fremtid, bør I kontakte/blive henvist til gynækolog/fertilitetsklinik. I begge tilfælde vil hormonbehandling med over 95% sandsynlighed resultere i ægløsning, og per ægløsning vil I have samme chance for graviditet som jævnaldrende (15-20% per ægløsning).

Hvis den manglende ægløsning er hypothalamisk-betinget, vil man starte med at give de overordnede kønshormoner som daglige sprøjter.

Hvis årsagen er PCO-betinget, vil man stimulere egen-produktionen med tabletter.

Venligst

Lægerne fra DoctorsOnly

Netdoktor har indgået et samarbejde med DoctorsOnly, som er et eksklusivt online netværk for læger i Danmark. Udvalgte spørgsmål, der er blevet sendt til Netdoktors brevkasse, vil blive videresendt til DoctorsOnly.dk, hvor alle lægerne i netværket kan bidrage med deres bud på, hvad der kan være i vejen, og hvordan spørger bedst kan hjælpes videre. Netdoktor videresender kun spørgsmål med spørgers accept, og spørger forbliver anonym.

Sidst opdateret: 04.11.2012
Annonce