Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Jeg har farveændring og kan få hvid substans ud af min brystvorte. Er det farligt?

Spørgsmål

Kære Netdoktor,

Jeg skriver, fordi jeg oplever noget, der er lidt pinligt, og som jeg er i tvivl om, det er noget, jeg bør tage alvorligt. Jeg tror, det er for omkring et års tid siden, at jeg først opdagede det. Jeg lagde mærke til, at i midten af min højre brystvorte var der en farveændring. Fra at være helt normalt hudfarvet, var den blevet hvid. Der var ingen anden ændring end farven. Det så ikke ulækkert ud, men jeg undrede mig meget - og især fordi der ikke var noget med min venstre brystvorte, der var helt normal.

Da den hvide farve ikke forsvandt, og jeg samtidig var lidt øm, kom jeg til at tænke på, om det kunne være en bums. Er det muligt? På selve brystvorten? Jeg synes ikke, det lignede en bums.

Hvis jeg selv skal give et gæt, synes jeg mest, at det lignede en lille fedtklump i højre brystvorte. Den forsvandt ikke, og den dækkede hele "spidsen" af brystvorten. Jeg kunne ikke lade være med at prøve at trykke (hvis det skulle være en bums), og det hvide "stads" kom ud. Det var ikke flydende men mere tykt i det som creme.

Jeg føler mig personligt mest overbevist om, at det har været en fedtklump. Jeg havde slet ikke regnet med, at brystvorten kunne ændre sig sådan. Efter jeg fik "trykket" det ud, tænkte jeg, at det nok var overstået. Engang imellem kan jeg stadig se, at der kommer lidt af det hvide "stads" i højre brystvorte igen, som jeg prøver at fjerne. Det er meget lidt, der kommer. Jeg er stadig lidt øm i højre brystvorte.

Jeg har læst på nettet (bl.a. hos Kræftens Bekæmpelse), at et symptom på brystkræft kan være, at der siver væske ud fra brystvorterne, og at man især skal være opmærksom, hvis der kun siver væske ud fra den ene. Ømhed kan også være et tegn. Det gør mig bekymret igen.

Kan det for mit vedkommen være et symptom på kræft? Jeg har som nævnt kun oplevet det i højre brystvorte, og jeg er engang imellem øm. Jeg vil ikke beskrive det hvide som væske, hvis man her tænker, at det er flydende som vand. Det har som sagt mere karakter af en creme-lignende substans.

Jeg har ikke fortalt om det her til nogen som helst, heller ikke min læge. Først og fremmest fordi jeg synes, at det er ret pinligt og mærkeligt og er i tvivl om, hvorvidt jeg bør reagere på det. Er der grund til bekymring? Ømhed kan jo være ret normalt. Kan det "bare" være en tidligere fedtklump eller en bums? Der kommer jo stadig lidt af den hvide substans engang imellem. Kan det være tegn på kræft? Hvad mener du jeg bør gøre? Skal jeg gå til lægen? På forhånd tak.

Med venlig hilsen,

En Spørger

Svar

Kære Spørger,

Først og fremmest er dit problem på ingen måder pinligt. Det lyder mest af alt som om, at du har fået en stoppet talgkirtel ved den ene brystvorte.

En forstoppet talgkirtel er netop karakteriseret ved, at der kommer en hvid substans ud, når der går hul. En sådan talgkirtel kan også blive betændt - og dermed øm.

Du har naturligvis ret i, at det også kan være et symptom på noget farligt, og derfor mener jeg du skal kontakte din egen læge for at blive vurderet.

Med venlig hilsen,

Morten Svenning Nielsen

Speciallæge i almen medicin

Sidst opdateret: 07.01.2013
Annonce