Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Kan en medicinsk abort eller anti-depressiv medicin give uren hud og uregelmæssige menstruationer?

Spørgsmål

Kære Netdoktor,

Jeg er en kvinde på 35 år. I sommer gik min kæreste og jeg fra hinanden efter to år sammen, hvilket tog meget hårdt på mig. Desværre fandt jeg et par uger efter ud af, at jeg var gravid og valgte at få foretaget en medicinsk abort. Samtidig fik jeg foretaget en klamydiatest, som viste sig at være positiv.

Da jeg blev testet negativ, da jeg mødte min ekskæreste, og jeg ikke har været ham utro, betød det, at han højst sandsynligt havde været mig utro.

Alt sammen gjorde, at jeg fik en depression. Min læge anbefalede mig anti-depressiv medicin, og samtidig begyndte jeg hos en psykolog.

I dag har jeg det markant bedre, så jeg vil meget nødigt af medicinen allerede - MEN de sidste 3 måneder har jeg døjet med uregelmæssige menstruationer, meget uren hud, en følelse af at huden "bobler" og koger.

For et par dage siden opdagede jeg to meget ømme buler ved siden af ørerne, en på hver side. De føles ikke som bumser, da de er meget hårde. Derudover vågner jeg tit med hævede øjne, og i dag var mit ansigt også hævet.

Det skal siges, at jeg aldrig har døjet med uren hud, og mine menstruationer har altid været meget regelmæssige. Jeg spiser sundt og varieret og får masser af motion.

Mit spørgsmål er: Kan det være den antidepressive medicin, der laver rod i hormonbalancen, eller kan det være aborten, der så længe efter giver bivirkninger (min menstruation var regelmæssig de første to måneder efter aborten). Håber du kan give mig et forslag til, hvad der kan være galt.

Med venlig hilsen,

En Spørger

Svar

Kære Spørger,

En medicinsk abort kan godt medføre uregelmæssige menstruationer, men det er næppe din abort, der spiller en rolle i forhold til alle dine symptomer.

Til gengæld kan det ikke udelukkes, at det kan være en bivirkning til din medicin, men der kan naturligvis også være flere andre årsager.

Jeg kan godt forstå, at det har været et svært forløb for dig at gå igennem, og jeg kan forstå din bekymring for at skulle af med den antidepressive medicin. I mine øjne lyder det meget som om, du har gennemgået en belastningsreaktion mere end en egentlig depression. Jeg kunne godt forestille mig, at psykologen har hjulpet dig mere end medicinen.

Du skal tage en snak med din læge og i fællesskab finde ud af, om du kan undvære din medicin. De ‘knuder’, du har bemærket bag dine ører, kunne være hævede lymfeknuder som led i en sygdom, og det er vigtigt at du får dem vurderet ved din egen læge.

Med venlig hilsen

Morten Svenning Nielsen

Speciallæge i almen medicin

Sidst opdateret: 07.01.2013
Annonce