Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvordan kommer jeg af med skedesvamp, som kommer hver måned?

Spørgsmål

Kære Netdoktor,

Jeg håber inderligt, at I har tid til at tage mit indlæg eller bare kan give mig nogle muligheder, som jeg kan arbejde videre med.

Jeg er hver måned plaget af svamp i skeden. De første symptomer dukker op fire til fem dage, før jeg skal have min menustration. Mens jeg har min menustration mærker jeg ikke så meget til den, men efter endt menustration er det slemt. Jeg prøver de første par dage at nøjes med at smøre med Brentan 2 %, men i de færreste tilfælde hjælper salven, og jeg tager Fluconazol til hjælp.

Jeg har altid været plaget af svamp, men det har kun været to til tre gange om året, og en Canesten-kur har altid kunne klare det. Det gik helt galt, da jeg ventede mit barn nummer to. Jeg var konstant plaget med svamp under min graviditet.

Efter fødslen gik det lidt bedre, men da jeg ville tilbage til p-pillen (efter otte måneder), begyndte jeg igen at få svamp.

Jeg fik i efteråret 2010 indsat en spiral uden hormonfrigivelse. Det har taget lidt af symptomerne. En Canesten-kur er ikke stærke nok mere, og derfor tager jeg Fluconazol - nu gennem et år.

Jeg er ikke overvægtig, spiser sundt og løber en til to gange om ugen. Jeg har læst mig til, at indtagelsen af meget sukker kan have en indvirkning på svamp i skeden, så på det punkt er jeg også opmærksom. Jeg bruger ikke sukker i kaffen og spiser sjældent hvidt brød. Kager og is er heller ikke det store hit. Jeg håber inderligt, at du vil eller kan hjælpe mig.

Med venlig hilsen,

En Spørger

Svar

Kære Spørger,

Svampen hedder Candida. Den lever godt og trives vel i skedens sekret uden at give sig til kende. Hvis man mikroskoperer sekret fra skeden hos kvinder i den fødedygtige alder, finder man candida hos hver tredje kvinde . Altså uden at hun mærker noget til det. For i sekretet er der mange andre mikroorganismer - og især mælkesyrebakterier - som holder hinanden i skak. Men en gang imellem forrykkes balancen, og det giver bedre plads og levevilkår for svampene, som blomstrer op og guffer løs af søde og andre gode sager i slimhinden, som irriteres, bliver rød og klør. Så kalder man det svamp i skeden.

Tre ud af fire kvinder oplever svampeangreb mindst én gang i livet. Færre oplever det mange gange, men hos fem procent kommer angrebene igen og igen - som hos dig. Selv en grundig udredning og undersøgelse hos egen læge eller gynækolog giver kun sjældent en sikker forklaring. Det ville ellers være rart, hvis man kunne fjerne årsagen og dermed slippe af med pinslerne. Men hvis det ikke lykkes, er man nødt til at behandle sig ud af det. Og det ved du allerede alt om.

Der findes heldigvis effektive svampemidler, så længe det varer. Svampene er nemlig kloge nok til at forsvare sig. Men hvis du griber ind i tide og kommer på forkant af svampeangrebet, er der stadig gode muligheder for at slippe for kløe og svie.

Mit råd er derfor, at du konsekvent tager Fluconazol fire til fem dage før forventet menstruation hver måned det næste halve år - og altså inden svampene tager fat. Jeg går ud fra - med den erfaring du allerede har - at du tager de hensyn, som du selv nævner. Pas også på med overdreven eller hyppig vask i skridtet. Brug olie i stedet for sæbe. Og hvis du absolut vil bruge sæbe, så vælg en såkaldt sur sæbe, som hjælper mælkesyrebakterierne med at holde styr på mikrofloraen i din skedes sekret. Sørg for at frottere, så du ikke er våd eller klam og skift hyppigt (bomulds)trusser. Det giver en rar og tryg fornemmelse.

Jeg ved godt, at jeg ikke løser dit problem ved grunden. Du bliver nok nødt til at acceptere, at du har et ømt punkt et meget ubehageligt sted, og at du må acceptere, at det vil blive ved med at drille dig - i hvert fald fra tid til anden. En dag vil du fornemme, at tilbøjeligheden vil dampe af, som livet også ændrer sig for dig, mens svampene finder sig til rette og på plads mellem de andre mikroorganismer.

Med venlig hilsen,

Erik Fangel Poulsen,

Speciallæge i gynækologi

Sidst opdateret: 30.11.-0001
Annonce