Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvordan kommer jeg mine søvnproblemer til livs?

Spørgsmål

Kære netdoktor

Jeg har et problem med at falde i søvn. De sidste 10 år har jeg sovet mellem en til to timer, når jeg da overhovedet har kunnet falde i søvn.

Når jeg endelig falder i søvn, har jeg meget livagtige mareridt, som gør at jeg vågner. Jeg har snakket med min læge, som mener at det vil forsvinde med tiden. Det bliver dog langsomt værre, og jeg er nu så træt, at jeg næsten ikke kan holde øjnene åbne, men alligevel kan jeg ikke falde i søvn.

Hvad skal jeg gøre for bliver unødvendig sur og irriteret på mine omgivelser grundet min søvnmangel? Jeg har prøvet at drikke varm mælk, lunkent vand, gået i varmt bad, hørt musik, ladet fjernsynet stå tændt og læse en kedelig bog - men intet hjælper! Det skal siges at jeg af og til ryger inden sengetid.

Med venlig hilsen

En Spørger

Svar

Kære Spørger

Søvnproblemer er noget de fleste oplever i perioder.

Årsagen til søvnproblemer er i det store hele ukendt, men det ses ikke sjældent i forbindelse med stress. Det kan også have en sammenhæng til andre psykiske problemstillinger som for eksempel angst og depression. Det antager jeg, at du har drøftet med din læge.

En overset tilstand ved søvnbesvær, som der dog er tiltagende fokus på, er søvnapnø . Det ses dog hyppigst hos patienter som er ældre end dine 20 år, og som er overvægtige. Men en udredning kunne da være relevant!

Nogen nem løsning er der ikke på din situation, og medicinsk behandling er næppe heller relevant. Vær sikker på at der ikke er fysiske forklaringer, som for eksempel stofskifteforstyrrelser, eller andre tilstande der kunne forklare dit problem.

Rygning har faktisk også en dårlig indflydelse på søvnen, så du kunne overveje et rygestop! Bedste vejledning er de såkaldte 10 gode råd, som lyder sådan her:

1) Sørg for at have en god seng, som passer dig med hensyn til størrelse, madrastype og sengeklæder.

2) Soveværelset skal have en passende temperatur.

3) Sengen er primært til at sove i.

4) Stå op på samme tid hver dag, eventuelt også på fridage. Dette styrker kroppens indre ur.

5) Undgå voldsom fysisk aktivitet umiddelbart inden du går i seng. Hård fysisk aktivitet bør lægges tre timer før sengetid.

6) Undgå store måltider, kaffe, cola og andre stimulanser inden du går i seng.

7) Gå ikke sulten i seng. Tag i så fald et lille mellemmåltid, gerne med noget varmt at drikke for eksempel beroligende te eller varm mælk.

8) Et varmt bad umiddelbart inden du lægger dig kan også være søvnfremkaldende.

9) Hvis du ikke kan sove, eller vågner og ikke kan falde i søvn igen, så stå op (for at undgå at skabe en betinget refleks, som forbinder sengen med ikke-søvn). Læs en bog (ikke for spændende), gæt kryds- og tværs eller lignende. Når du føler dig søvnig, kan du gå tilbage til sengen igen.

10) Forsøg med forskellige afspændingsteknikker eller lyt til stille musik, som du kan lide. Sørg for at have et apparat, som slukker af sig selv.

Du kan læse mere om søvn her .

Jeg håber du får forbedret dit søvnmønster!

Med venlig hilsen

Morten Svenning Nielsen

Speciallæge i Almen medicin

Sidst opdateret: 30.04.2013
Annonce