Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvorfor har jeg siven fra brystvorterne?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg er en ung kvinde på 20 år, for hvem der nu er begyndt at sive væske fra brysterne.

Jeg opdagede det ved, at min trøje fik våde pletter, når jeg ikke har BH på. Pletterne er ikke store, men nok til at man kan se dem. Jeg har taget en graviditetstest, som var negativ, og har også haft min menstruation reglmæssigt.

Væsken er i højre bryst hvid/gulig og i det venstre bare klar væske. Jeg vil nu hører om det er normalt, når man hverken har fået børn eller været gravid? Er det noget jeg skal reagere på og søge læge, og i så fald kan det vente til mig læge kommer tilbage i august?

Med venlig hilsen

En spørger

Svar

Kære Spørger

Du fortæller, at det siver let med væske fra begge bryster, og det har du ikke oplevet før. Du har ikke tidligere været gravid, du bruger P-piller og du har en negativ graviditetstest. Væsken er klar eller gullighvid men uden synligt blod.

Den mest sandsynlige forklaring er, at det drejer sig om en naturlig og fredelig tilstand, som er ganske hyppigt forekommende også blandt unge kvinder. Der behøver ikke at være nogen indre eller ydre årsag til det. Men hvis brysterne bliver "stimuleret" med sug, tryk, irritation fra tøj, strygning, kilderi og seksuel aktivitet i det hele taget, kan det provokere let siven fra brystvorterne. Ikke altid men måske en sjælden gang.

Forskellige former for medicin kan være årsag til siven fra brysterne - også P-piller. Sjældne stofskifte- og hormonsygdomme kan være årsag til at der kommer lidt væske fra brysterne. Det er klart, at man som kvinde tænker på alvorlig sygdom - først og fremmest brystkræft. Det skal selvfølgelig udelukkes. Men alene det, at det er siven fra begge bryster -og ikke kun det ene- gør brystkræft usandsynlig. Denne sygdom kan selvfølgelig (næsten kun teoretisk set) godt kan opstå i begge bryster på én gang. Men du kan ikke finde ud af det selv. Du skal tale med din læge om det og få undersøgt brysterne. Måske skal du også have taget nogle blodprøver.

Sandsynligvis kan du derefter ånde lettet op. Også selv om du måske fortsat må finde dig i det.

Mange venlige hilsener

Erik Fangel Poulsen,

speciallæge i kvindesygdomme

Sidst opdateret: 27.08.2013
Annonce