Annonce

Hvad skyldes mine sjældne menstuationer?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg fik min første menstruation, da jeg var 12 år gammel. I løbet af det første år kom den hveranden måned, men så gik det over til, at den kun kom to gange om året og varede i en uge hver gang.

Nu kommer den kun én gang om året i cirka en halv dag.

Har I nogen idé om, hvorfor den kommer så sjældent? Jeg har også et problem med maven, som min læge ikke mener er noget særligt. Det er noget, der påvirker mig så meget, at jeg må sygemelde mig tre til fire gange om ugen.

Jeg kommer af med afførring to til tre gange om dagen, og min mave gør meget ondt. Jeg kan have svært ved at sidde op, når jeg får ondt, men hvis jeg ligger mig ned, så render afførringen ud af mig.

Nogle gange er det så slemt, at jeg skal på toilettet hvert femte minut, hvor der så kommer klumper ud, og min afføring bliver tyndere og tyndere, hver gang jeg går på toilettet. Til sidst er det rent slim, der kommer ud.

Det sker et par gange om måneden. Desuden lider jeg af migræne og hovedpine, og jeg tager smertestillende medicin hver dag. Jeg får desuden medicin mod for lavt stofskifte. Er der nogen måde, hvorpå jeg kan undgå de ture?

Med venlig hilsen

En Spørger

Svar

Kære Spørger

Du fortæller, at din mave er i uorden med mange smerter og ofte med talrige tynde afføringer hver dag. Du lider også af svær migræne og hovedpine , så du er afhængig af smertestillende medicin, som du må tage hver dag. Det skal du have hjælp til at klare.

Dertil kommer, at du konstant bliver behandlet med stofskiftehormon på grund af lavt stofskifte . Der er godt nok meget at se til for dig. Jeg synes nok, at du har brug for en grundig vurdering af det hele hos din læge - eller måske hos en specialist i stofskiftesygdomme og mave-tarmsygdomme. Måske hænger det sammen.

Dit problem med de sjældne menstruationer hænger måske også sammen med stofskiftelidelsen, som kan give både tynd afføring og sjældne menstruationer. Men lige nu spiller netop det, efter min mening, en mindre rolle i forhold til de andre problemer, du har at slås med.

Husk at selv med sjældne menstruationer, kan der være risiko for graviditet, hvis du ikke passer på.

Der er nok at tage fat på, men du har brug for hjælp. En pige på 20 år skal ikke have det på den måde uden en sikker forklaring på, hvad der er galt.

Med venlig hilsen

Erik Fangel Poulsen

Speciallæge i gynækologi og obstetrik

Sidst opdateret: 16.03.2014
Annonce