Annonce

Hvorfor kan jeg ikke blive gravid?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg skriver til jer i et desperat forsøg på at få svar på, hvad jeg skal gøre. Jeg har været sammen med min kæreste i fem år nu, og de sidste to år har vi forsøgt på at få et barn.

Jeg stoppede med at tage p-piller for godt tre år siden. Og der er stadig ikke sket noget som helst. Vi synes selv, vi har gjort, hvad vi kunne gøre derhjemme. Da jeg godt er klar over, at jeg stadig er meget ung, er spørgsmålet bare, om jeg skal få undersøgt, om jeg overhovedet kan blive gravid.

Hvem skal jeg have fat i for at få dette undersøgt? Eller skal jeg bare vente og se tiden an? Jeg har i en alder fra 13 til 16 år lidt af anoreksi, men jeg ved ikke, om det spiller en rolle i dette, da det er nogle år siden efterhånden. Jeg håber, I kan hjælpe os, inden vi bliver alt for desperate.

Med venlig hilsen

En Spørger

Svar

Kære Spørger

Desperat eller ej - du skal have hjælp. Du har været tålmodig længe nok. Du er en ung kvinde, som i to år forgæves har søgt at blive gravid med din kæreste. Du skriver ikke noget om dine menstruationer - om de kommer regelmæssigt en gang om måneden for eksempel.

Man risikerer at blive gravid når som helst, hvis man ikke bruger prævention . Selvom det gælder, uanset om man har et uregelmæssigt eller regelmæssigt menstruationsmønster - så er regelmæssige menstruationer et godt udtryk for normal funktion af ægløsningen, som jo er nødvendig for graviditet. Når jeg nævner det, er det, fordi du også fortæller, at du i perioden fra du var 13 til 16 år led af anoreksi . Jeg kan forestille mig, at du i hvert fald i den periode også havde uregelmæssige, måske endda helt udeblevne, menstruationer. Jeg forestiller mig, at du så begyndte på p-piller og tog dem, til du blev 20 år. At der går lang tid efter ophør med p-piller, før alt i kroppen fungerer normalt, er almindeligt. Og indtil da, kan det være svært at blive gravid.

Men hvorom alting er, så er tiden inde til, at du og din kæreste tager hinanden i hånden og går op til jeres læge og fortæller, at tiden er inde til, at I får en forklaring på den udeblevne og så stærkt ønskede graviditet. Efter en god snak med lægen, vil I formentlig blive henvist til en specialist på området eller til en fertilitetsklinik. Både du og din kæreste skal undersøges. Det foregår let og uden smerte. Så får I en forklaring og et tilbud på, hvad der i givet fald skal gøres for at komme videre. Men som sagt, er der ingen grund til at vente længere, når ønsket er så stort. Fertilitetsundersøgelse og eventuel behandling dækkes af Sygesikringen. Held og lykke med projektet.

Med venlig hilsen

Erik Fangel Poulsen

Speciallæge i kvindesygdomme

Sidst opdateret: 30.03.2014
Annonce