Annonce

Hvorfor er jeg så behåret?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg har et problem, som fuldstændig har ødelagt mig. Jeg fik min første menstruation, da jeg gik i 3.klasse. Det medførte selvfølgelig, at jeg tidligt og hurtigt fik bryster og kønsbehåring. Men min kønsbehåring kom ualmindeligt mange steder. Jeg har hår overalt på mine ben, lår og helt ned på fødderne.

Min kønsbehåring er overdreven, går ned af mine lår og op omkring venusbjerget. Jeg har tydelige hår på ryggen og hele maven samt bryster og op mod navlen. Min nuværende flirt er selv begyndt at kommentere på det, hvilket gør mig meget ked af det. Jeg har flere gange skåret i mig selv, fordi jeg føler mig så ulækker og slet ikke feminin. Jeg har barberet mig til blods, og mine ben er hårløse men aldrig glatte. Jeg læser tit om piger, der er kede af at skulle barbere sig to gange om ugen. Hvis jeg bare vil holde hårene nede, skal jeg gøre det mindst en gang om dagen.

Jeg er 15 år og er seksuelt aktiv, og det er et problem, der virkelig går mig på. Jeg kan ikke lide, når min flirt kigger dernede, når området (selvom jeg har prøvet at barbere det) er helt mørkt af stubbe. Det er noget, der ødelægger mig, og jeg ved ikke, hvad jeg skal gøre ved det. Jeg har tænkt på at skrive til nogen omkring mit problem, men jeg har været for flov.

Jeg kan ikke holde det ud. Hvad skal jeg stille op?

Med venlig hilsen

En Spørger

Svar

Kære Spørger

Du skriver virkelig fra hjertet om et meget synligt problem for en ung pige på bare 15 år. Et problem, som du har levet med og som har gjort dig ked af det i hvert fald de sidste fem år. Det er godt, at du beder om hjælp. Jeg kan bare ikke forstå, at jeg er den første, du beder om hjælp hos.

Det er helt oplagt, at du har brug for professionel hjælp til at finde ud af, hvad der kan gøres. Jeg kan ikke stille nogen "diagnose", men en hårvækst, som du beskriver den, er ikke almindelig. Ganske vist er der familier, hvor en betydelig hårvækst er helt almindelig både hos mænd og kvinder. Og hvis det er sådan, at både din mor, far og søskende er stærkt behårede sammenlignet med de fleste andre, så er det en del af naturen, på samme måde som nogle mennesker for eksempel er ganske små og andre meget høje.

Det må vi jo prøve at forlige os med og leve med, selv om det kan være svært. Vi mennesker har grundlæggende et behov for at ligne hinanden, selv om vi også gerne vil skille os ud. Men vi vil ikke stå foran spejlet og sige: "Se min store næse", "mine tykke lår", "mine store hænder og fødder". Småting, vil du sikkert sige, og måske har du ret. Men når dette er sagt, så må du nok være indstillet på - langt om længe - nu at få en forklaring på, hvorfor du nu er skabt, som du er. Og hvis det ikke allerede er gjort, så har du brug for en professionel undersøgelse og vurdering, så du kan få at vide, "hvad, der er i vejen", hvis der er noget i vejen.

Jeg synes, du skal gå til din læge og beskrive din situation, som du har gjort det til mig - med alle ordene og alle tankerne og følelserne. Så er jeg sikker på, at lægen vil henvise dig til den bedste superspecialist på området. Ikke fordi jeg tvivler på, at alle specialister har den nødvendige viden til at klare sagen. Men du skal møde én, som kan forstå at hjælpe netop dig. Det er ikke sikkert, at du kan slippe af med alle de generende hår overalt på kroppen. Men du skal have hjælp til at tackle dit liv og fortælle dig selv og dem omkring dig, at du er en dejlig pige, som står foran et dejligt liv med mennesker, du holder af.

Med venlig hilsen

Speciallæge Erik Fangel Poulsen

Sidst opdateret: 30.03.2014
Annonce