Annonce

Hvorfor får jeg ikke menstruation mere?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Mit problem er, at jeg ikke har haft menstruation i over seks måneder nu. Jeg fik min menstruation til tiden den 1. november, og alt var som det plejede. Min mand og jeg var blevet enige om at prøve at blive gravide, så i november måned gjorde vi et forsøg. Tiden kom, hvor jeg skulle have min menstruation igen, men intet skete. Jeg havde smerter, som jeg plejer at have op til. Jeg har taget flere graviditetstests, men alle var negative.

Nu er det over et halvt år siden, at jeg havde menstruation. Jeg var til lægen med det for et par måneder siden, men der fik jeg ikke svar på noget. Efter en hurtig gynækologisk undersøgelse fik jeg at vide, at alt så fint ud.

Jeg har taget mange graviditetstests, og de har alle været negative. I starten af måneden får jeg smerter, som jeg normalt får op til min menstruation.

Det skal nævnes, at jeg ikke har været på p-piller eller andet i over to år nu, og at min menstruation nogle gange er uregelmæssig, men den er aldrig blevet væk i så lang tid som nu.

Mit spørgsmål er: Hvad kan det skyldes? Hvad skal jeg gøre? Jeg håber, jeg kan få bare lidt vished, for jeg er helt på herrens mark lige nu.

Med venlig hilsen

En Spørger

Svar

Kære Spørger

Du fortæller, at du er 22 år, måler 170 centimeter og vejer 110 kilo! Hvis det er korrekt, må jeg nok sige, at du er overvægtig. Og hvis du har ønske om at blive gravid, vil jeg nok anbefale, at du taler med din læge om din overvægt, så der kommer styr på det i nedadgående retning så snart som muligt. Ellers risikerer du, at din graviditet bliver tung og besværlig, og det kan både på kort og på lang sigt være belastende for både dig og dit barn.

Pludseligt stop i menstruationerne , som hidtil har været nogenlunde regelmæssige i en livsperiode, hvor du ikke anvender prævention, ville under andre omstændigheder være første tegn på graviditet. Men det er jo desværre ikke tilfældet.

Det er ikke helt sjældent, at kroppen reagerer med stop i menstruationerne, hvis ydre forhold belaster dig, såsom stress, psykisk belastning, spiseforstyrrelser eller hård, fysisk træning. Jeg tror også, at blot ønsket om at blive gravid kan påvirke blødningerne.

Nu har du ikke haft menstruation i et halvt år. Det skyldes nok en (midlertidig) blokering i hormonproducerende centre i hjernen. Du producerer sikkert for lidt af de hormoner, som fremmer ægmodning og ægløsning i æggestokkene. Og uden ægløsning ingen graviditet . På det foreliggende er der ikke noget, der tyder på, at du fejler noget, og sandsynligvis kommer det hele nok på plads igen af sig selv. Tænk lige på, at selv om du ikke har menstruation i øjeblikket, kan det ikke udelukkes, at du bliver gravid alligevel.

Når det er sagt, vil jeg lige tilføje, at der findes andre, sjældnere årsager til udebleven menstruation. Ved en blodprøve vil det være muligt at checke for hormonubalance. Måske var det en idé at tale med lægen om det ved lejlighed. Med svar på blodprøver kan man komme langt. Men ellers vil din læge sikkert henvise dig til en praktiserende gynækolog med henblik på vurdering og ultralydsskanning .

Med venlig hilsen

Erik Fangel Poulsen

Speciallæge i kvindesygdomme.

Sidst opdateret: 07.07.2014
Annonce