Annonce

Jeg har knuder i mine bryster, hvad kan det være?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg er en pige på atten år. For nyligt kom jeg til at tænke over, at jeg har store knuder i begge mine bryster. Så vidt jeg husker, er det noget, jeg har haft i lang tid, men jeg har ikke rigtig tænkt over det før nu.

Jeg ved, at brystkræft er meget unormalt i min alder, men jeg synes alligevel, at det er lidt underligt. Jeg kan også presse noget (meget lidt) hvidt stads ud af brystvorterne. Det er nærmest sådan lidt "bumseagtigt", men i meget meget små mængder.

Jeg skriver egentlig for at høre, om det er helt normale "symptomer", man får som ung, ikke færdigudviklet kvinde, eller om det lyder underligt?

Med venlig hilsen

En Spørger

Svar

Kære Spørger

God idé at spørge. Det skal man altid, når man er i tvivl. Og som man siger: Hellere en gang for meget end én gang for lidt.

Du har ganske ret. Brystkræft er uhyre sjældent i din alder, så det kan næsten - på din beskrivelse - afvises. Brystvævet består af fedtvæv, bindevæv og kirtler. Fordeling og mængde varierer fra kvinde til kvinde. Og nogle kvinders brystvæv er blødt og glat mens andres er uregelmæssigt og knudret.

Begge dele er normalt. Men har du knudret brystvæv, kan det være svært at føle igennem, og så bliver du måske usikker og bange for, at der kan være noget galt. Når der så tilmed kan presses sekret ud, bliver du ekstra vagtsom. Jeg forstår det godt. Men heller ikke dét behøver at betyde noget, men det skal selvfølgelig undersøges og vurderes af din læge.

Jævn uregelmæssighed i brystvævet kaldes fibroadenomatose . Det har hver tredje kvinde. Det veksler ofte med menstruationscyklus, da den skiftende hormonproduktion spiller ind. Det er godartede bindevævsknuder i vævet omkring kirtlerne. De er ikke, og bliver heller ikke, til noget farligt. Men de kan drille ved at give brystspænding og ømhed. Og så bliver man bekymret. Der kan også være enkeltstående godartede bindevævsknuder. Eller såkaldte cyster, som indeholder væske. Cyster er også godartede.

Kvinden kender selv sine bryster allerbedst. Hun kan føle, og hun kan se, hvis der sker ændringer. Og hvis hun er i tvivl, skal hun sige til med det samme. Hun kan ikke selv afgøre, om forandringerne er harmløse eller ej. Det skal hun overlade til lægen. Måske skal hun have foretaget undersøgelse ved ultralydsskanning og/eller mammografi . Og er der fortsat tvivl, vil der blive taget vævsprøve til mikroskopi - oftest på et hospital.

Med venlig hilsen

Erik Fangel Poulsen,

Speciallæge i kvindesygdomme

Sidst opdateret: 14.07.2014
Annonce