Annonce

Jeg er 20 år og har endnu ikke fået menstruation

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg har aldrig haft en normal menstruationscyklus, og jeg har kun blødt fire-fem gange (med en varighed på tre-fire dage per gang) i mit liv.

Min mor fik først sin menstruation, da hun var 18 år, men min storesøster var 15 år, da hun fik det. Jeg er nu selv 20 år gammel og er begyndt at tænke over, hvorfor jeg ikke har fået menstruation endnu. Jeg er naturligt meget tynd og har små bryster (men de er der). Jeg går meget op i at leve sundt, spiser meget frugt og grønt, da jeg er vegetar, og er fysisk aktiv hver dag.

Jeg er meget sjældent syg og føler, at jeg har meget energi i min hverdag. Jeg er ret overbevist om, at det ikke er min livsstil/vægt, der er skyld i, at jeg ikke har fået menstruation.

Når det er sagt, har jeg et meget turbulent liv, hvor jeg rejser meget. Jeg har i løbet af det sidste år været i udlandet 80-90 procent af tiden og boet mere eller mindre i min kuffert. Jeg ved ikke om dette kan have betydning, men omvendt havde jeg heller ikke menstruation, da jeg boede hjemme hos mine forældre og gik i skole.

Jeg har været seksuelt aktiv siden jeg var 16 år gammel. Jeg har haft en fast kæreste gennem to år, hvor jeg har taget en fortrydelsespille fire gange. Jeg har aldrig taget p-piller.

Jeg ved ikke, hvad jeg skal gøre, eller om jeg skal gøre noget. Jeg er bare begyndt at tænke mere og mere over det, da alle mine veninder for længst har fået deres menstruation.

Hvorfor har jeg ikke fået menstruation? Kan jeg tage p-piller? Kan jeg blive gravid?

Med venlig hilsen

En Spørger

Svar

Kære Spørger

Efter din beskrivelse er du en høj, slank pige, som lever sundt efter de leveregler, du har valgt. Men dit Body Mass Index (BMI) er “kun” 16.98. Vurderet ved BMI er du undervægtig (normalvægt mellem 18,5 og 24.9) og har sikkert ikke meget overflødigt fedt på kroppen. Dertil kommer, at du er fysisk meget aktiv og i hvert fald i perioder lever et uregelmæssigt liv. Alt dette kan være medvirkende til, at produktionen af kønshormoner er ustabil og svækket. Hvis det er tilfældet, kan det påvirke din menstruationscyklus, så du får sjældne menstruationer .

Der er altså ikke tale om en sygdom i egentlig forstand, men en følge af din livsstil. Så hvis vi vender billedet om, så du spiser lidt mere, motionerer lidt mindre og lever mere regelmæssigt, kan det tænkes at “ hormonuret ”, som styrer dine menstruationer, kommer til at køre mere stabilt og så kommer menstruationerne igen. Altså igen: Få lidt mere sul på kroppen, undlad ekstrem motionering og pas din seng. Det vil være godt for din krop og dens funktioner. Og også godt for dine knogler, som ellers risikerer at blive lidt kalksvage.

Det er sikkert for meget forlangt af dig, selv om det kunne være tilstrækkeligt. Og hvad så? Jo, jeg synes, du efter nogle måneder uden “bedring" skal tale med din læge om det, og eventuelt blive henvist til en praktiserende gynækolog. Ved ultralydsskanning og nogle blodprøver vil det formentlig kunne afklares, om der er andre forklaringer eller tegn på skavanker som årsag til dine uregelmæssige blødninger. Hvis det ikke er tilfældet, hvad så?

Så vil du skulle beslutte, om du vil se tiden an. Og i så fald - hvis du ikke har graviditetsønske - sikkert blive anbefalet at tage p-piller for en tid. Det vil give regelmæssige blødninger og sikre dig mod graviditet. P-piller vil ikke ændre på den grundlæggende årsag til hormonforstyrrelsen.

Når du så en dag måske ønske at få et barn, må du for en kortere tid se, om hormonbalancen stabiliseres af sig selv, og blødningerne kommer igen. Hvis det ikke sker, kan det tænkes, at gynækologen vil anbefale en stimulationsbehandling med hormoner. Så kommer der gang i det hele.

Selvom situationen i øjeblikket er sådan, at graviditet næppe vil indtræde spontant, så skal du alligevel være opmærksom på, at hormonproduktionen kan stabiliseres af sig selv med ægløsning og graviditetsmulighed uden en forudgående menstruation. Du er altså også i øjeblikket nødt til at beskytte dig, hvis du ikke vil være gravid.

Mange venlige hilsener

Erik Fangel Poulsen

Speciallæge i kvindesygdomme

Sidst opdateret: 21.07.2014
Annonce