Kære spørger
Tillykke med graviditeten.
Det er jo generelt et problem at være overvægtig, men du behøver nu ikke frygte, at du vil tage ekstra meget på i graviditeten. Det er meget individuelt, hvor meget den enkelte gravide tager på. Den gennemsnitlige vægtøgning er mellem 10- 15 kilo. Her skal du regne med, at cirka de 10 kilo er barn, moderkage, øget blodmængde og så videre.
Men det vigtige er, at du nu ikke blot lader stå til, fordi du i forvejen vejer for meget. Samtidig må du ikke starte på en skrap slankekur. Dette er ikke sundt for dit barn og heller ikke for din psykiske tilstand.
Det, du skal starte med, er at registrere, hvad du spiser i løbet af dagen og eventuelt skrive det ned. Man tror ofte, man har spist meget mindre, end man har. Du skal generelt følge de kostråd, der gælder for os alle, nemlig: Spis magert, spis groft, spar på sukkeret, spis varieret, undgå frem for alt for store måltider.
Det er bedre at spise små, hyppige måltider i stedet for at overspise, fordi man når at blive for sulten.
Ved at følge kostrådene kan man også undgå forskellige problemer i graviditeten, for eksempel lider mange gravide af forstoppelse. Dette problem kan formindskes, endda ofte undgåes, ved, at man spiser groft brød eller andet med mange fibre. Samtidig får fiberrig kost og grøntsager dig til at føle dig mere mæt.
Kostomlægning er absolut det bedste. Men det kan være rigtig svært, så prøv at få din familie med på en omlægning. Husk også at glæde dig over andre ting i hverdagen, så mad ikke bliver det eneste, du tænker på hele tiden.
Motion er jo også fint. En daglig gåtur er nok til at få forbrændingen op, så lidt er bedre en ingenting.
Når du kommer til jordemoder første gang, kan du spørge, om hun har en bog eller pjece. Hos de fleste læger og jordemødre udleveres en graviditetsbog. Her kan du også finde gode kostråd, ligesom jordemoderen er i stand til at vejlede dig.Skriv eventuelt dine spørgsmål ned. Ofte får man så mange nye informationer på én gang, at man glemmer det, man selv vil spørge om. Nogle jordemødre har speciel interesse for gravide med overvægtsproblemer, så prøv at spørge der, hvor du skal føde.
Som gravid og overvægtig vil du også blive tilbudt en undersøgelse for graviditetssukkersyge. Dette skal du betragte som et tilbud til dig og dit barn og ikke som en diskrimination, fordi du vejer for meget.
Efter fødslen kan du arbejde videre med din kostomlægning. Husk at det kan tage lang tid. Men det er bedre end lynkure, hvor man tager på igen i løbet af kort tid.
Mange hilsner
Kirsten Westergaard, jordemoder