Svar:
Kære spørger
Ifølge Fødevarestyrelsen skønnes der at være flere sundhedsmæssige fordele end ulemper ved at spise fisk under graviditet og amning. Fisk indeholder vigtige fedtsyrer (omega 3 fedtsyrer), som er af betydning for udvikling af barnets centralnervesystem og endvidere indeholder fisk D vitamin, selen og jod.
Det er vigtigt, at man varierer indtagelsen af fiskeprodukter imellem fede fisk som f.eks. laks og magre fisk som f.eks. torsk og rødspætte.
Imidlertid skal man være opmærksom på, at store fisk indeholder kviksølv, som kan skade fosteret. Man bør derfor kun spise ca. 200-300 gram fisk om ugen og heraf bør der maksimalt være 100 gram fra store fisk (bl.a. helleflynder, sværdfisk, gedde, sildehaj, tun med flere). Fiskeindtagelsen bør fordeles over ca. 1-2 måltider pr.uge. Endvidere anbefales, at man maksimalt spiser 125 gram laks fra Østersøen eller fede fisk fra den Botniske bugt om måneden p.g.a. indholdet af dioxin (hormonforstyrrende stof).
Med venlig hilsen
Hans Ole Svendsen
Speciallæge i almen medicin