Svar:
Kære spørger
Du har ret i, at siden den 1. januar 2007 har enlige, heteroseksuelle kvinder og lesbiske igen fået ret til samme fertilitetsbehandling som heteroseksuelle kvinder i det offentlige system, i og med at det igen er blevet lovligt for danske læger at medvirke til kunstig befrugtning for enlige og lesbiske. Det fik Nina Stork til den 6. oktober 1999 at åbne Storkklinik, der gennem et hul i lovgivningen kunne hjælpe alle kvinder med donorsæd, da lovforbuddet ikke sagde noget om, hvorvidt jordemødre måtte insimere.
Du kan altså både henvende dig til din læge, en jordemoder eller til Storkklinikken, hvor du kan få den hjælp, du har behov for. Hjælpen er gratis over Sygesikringen. Du skal selvfølgelig nøje overveje, hvordan du kan klare at være enlig mor og udover dit eget behov for at være mor, tænke på dit barns behov for at klare sig uden en far. Har du nær familie og venner, som kan støtte dig, for indimellem får du brug for aflastning?
Det er også vigtigt for barnet at få at vide, at det har en far, men at du ikke kender ham og har valgt at være alene med barnet, for på et tidspunkt vil barnet stille dig spørgsmål, og så er der brug for klar besked. De enlige kvinder, der henvender sig til Storkklinikkken er i gennemsnit 39 år, da der er tale om kvinder, der har tænkt sig længe og grundigt om, og sidste udkald er 45 år, men man skal tænke på, at fertiliteten er faldende med alderen, så dine muligheder for at blive gravid er bedre, før du nærmer dig de 40 år.
Med venlig hilsen
Birgitte Winkel
Samlivsterapeut og socialrådgiver