Der er en sammenhæng mellem din genetik og risikoen for åreforkalkning i hjertet. Det er konklusionen på en ny dansk-islandsk undersøgelse.
“Det ligger i dine gener”. Det er en sætning, du måske har hørt din læge sige før.
Og netop de genetiske forhold er nu blevet undersøgt i forhold til åreforkalkning i hjertet. Undersøgelsen er foretaget af en gruppe forskere fra hospitaler i Region Midtjylland, Aarhus Universitet og på Island.
Resultatet af undersøgelsen, hvor 1.645 patienter deltog, viser, at der eksisterer en sammenhæng mellem den enkelte persons genetiske risiko og graden af åreforkalkning.
Læs også: Fakta om hjertekarsygdomme
I undersøgelsen fik deltagerne målt deres genetik i form af en “genetisk score”. Denne score er baseret på en måling af flere millioner genetiske varianter i arvemassen. Jo højere denne genetiske score er, jo større er risikoen for at få åreforkalkning og dermed udvikle hjertekarsygdom . Samtidig med det fik testpersonerne foretaget en CT-scanning, der viser hjertets kranspulsårer og synliggør eventuel åreforkalkning.
Åreforkalkning kan forårsage en række forskellige hjertekarsygdomme. Det gælder blandt andet blodprop i hjertet, blodprop i benet og hjertekrampe.
Men hvordan opstår åreforkalkning i første omgang? Åreforkalkning er en slags forfedtning af årene, som består af aflejring af kolesterol og andre fedtstoffer, som sætter sig i karvæggen. Fedtaflejringerne dækkes efterhånden af en skal, som blandt andet indeholder kalkaflejringer - og dermed opstår en åreforkalkning. Åreforkalkning kan blandt andet fremprovokeres af et forhøjet blodtryk. Faktisk får op til 10 procent af alle mennesker forhøjet blodtryk i takt med at alderen stiger. Det skønnes, at omtrent 250.000 danskere på den ene eller anden måde er syge på grund af åreforkalkning.
Du kan blive klogere på åreforkalkning og de nye resultater i tidsskriftet Journal of the American Heart Association, hvor undersøgelsen er blevet publiceret.
Få flere nyheder i Netdoktors nyhedsbrev
Kilder: Aarhus Universitetshospitals artikel “Dine gener fortæller om dit hjerte er forkalket” og Netdoktors faktaartikel “Hjertekarsygdomme”
Sidst opdateret: 12.02.2020