Annonce

Amerikansk forskning: Astma øger risikoen for stroke og hjerteanfald

Nyt studie viser, at personer, der døjer med svær astma, har høje niveauer af inflammation i kroppen og øget opbygning af plak i halspulsårerne. Det kan øge risikoen for hjerteanfald og stroke.

Voksne med svær astma har muligvis øget risiko for at opleve et hjerteanfald eller stroke på grund af opbygning af plak i halspulsårerne. Det viser i hvert fald et studie, der for nylig blev publiceret i Journal of The American Heart Association. I studiet havde personer med astma mere opbygning af plak i halspulsårerne sammenlignet med personer uden astma. Plak er belægninger i blodårerne bestående af forskellige fedtstoffer. Over tid kan fedtstofferne udvikle sig til en hård masse.

Forskerne bag studiet fortæller, at idet astma er en inflammatorisk sygdom, og kronisk inflammation i kroppen er forbundet med øget opbygning af plak i blodårerne, kan kronisk astma muligvis lede til øget risiko for, at plak bliver opbygget i blodårerne og til sidst river sig løs, hvilket kan resultere i et stroke eller hjertestop.

Læs også: Hvad er stroke?

Øger tilstopning af halspulsårerne

I studiet har forskerne gennemgået data på 5.029 voksne amerikanere med en gennemsnitsalder på 61 år. Forsøgsdeltagerne blev opdelt i grupper, efter om de havde svær astma, mild astma uden behov for daglig medicin eller ingen astma.

Alle forsøgsdeltagerne blev undersøgt for risikofaktorer for hjertekarsygdom, for eksempel om de havde arvelige tilbøjeligheder til hjertekarsygdom. Derudover fik deltagerne scannet halspulsårerne med ultralyd for at undersøge, om der var opbygning af plak. Til sidst undersøgte forskerne også deltagernes blod for at se, om nogle særlige biomarkører, der indikerer inflammation, var til stede.

Resultatet af undersøgelsen viser:

  • 67 procent af forsøgsdeltagerne med svær astma havde plak i halspulsårerne. Det samme havde 49,5 procent af dem med mild astma og 50,5 procent af forsøgsdeltagerne uden astma.
  • I gennemsnit havde personer med svær astma plakdannelse i to områder i halspulsårerne, mens både personer med mild astma og ingen astma i gennemsnit havde én opbygning af plak.
  • Efter forskerne justerede deres data for blandt andet alder, køn, vægt, medicin og rygning havde personer med svær astma næsten dobbelt så høj risiko for at have plakdannelse i halspulsårerne sammenlignet med dem uden astma.
  • Forsøgsdeltagere med astma havde også højere niveauer af de inflammatoriske biomarkører i blodet.

Med andre ord danner folk med svær astma mere plak end folk med mild eller ingen astma. Det kan skyldes, at folk med svær astma har et forhøjet niveau af inflammationsmarkører i blodet til trods for, at de er i medicinsk behandling for deres astma. Dermed findes der et inflammatorisk aspekt ved astma, som ikke kan mindskes gennem behandling. Den højere inflammation i kroppen kan have negative effekter på hjerte-kar-systemet, blandt andet øget risiko for plakdannelse.

Læs også: Hvad er hjerte-kar-sygdomme?

Sund livsstil kan mindske risikoen for hjerte-kar-sygdomme

Matthew C. Tattersal forklarer, at noget af det vigtigste fra deres undersøgelse er at gøre opmærksom på, at man kan mindske risikoen for hjerte-kar-sygdomme gennem livsstilsændringer og ændringer i adfærd. God kost, motion og et balanceret liv kan derfor være gode redskaber til personer med mere alvorlige former for astma, der ønsker at mindske risikoen for hjerte-kar-sygdomme.

Få flere nyheder i Netdoktors nyhedsbrev


Kilder: Dagens Medicin og Netdoktors egen artikel om kvinder og hjertesygdom

Sidst opdateret: 07.12.2022

Annonce