Annonce

Bekymrende ventetider på hjerteområdet

En ny rapport fra Sundhedsstyrelsen viser, at der er lang ventetid på behandling for hjertesygdomme, og at der er regionale forskelle.

Ventetiderne er lange på behandling af hjertesygdomme, og kun hver femte patient bliver udredt dvs. diagnosticeret inden for tidsrammen. Det viser en ny rapport fra Sundhedsstyrelsen over hjerteområdet for 3. kvartal 2017, hvor man har overvåget udvalgte behandlingsforløb, og ifølge Hjerteforeningen er tallene bekymrende.

Retten til diagnose inden 30 dage overholdes ikke

I 2013 indførte man udredningsretten, som betyder, at alle har ret til at blive diagnosticeret eller få udarbejdet en handlingsplan inden for 30 dage. Ifølge rapporten bliver udredningsretten kun overholdt i 81% af tilfældene på landsplan.

Også ventetid på operation

Rapporten viser også, at der er ventetider på hjerteoperationer på landsplan:

  • 30% af patienterne venter mere end 30 dage på en hjerteoperation.
  • 21% venter mere end 45 dage på bypass-operationer.

Læs også: Ventelister og frit valg af sygehus

Regionale forskelle

Sundhedsstyrelsens rapport viser også, at der er regionale forskelle i ventetiden til åben hjertekirurgi. Blandt andet er ventetiden på bypass-operationer i Region Hovedstaden høj, hvor 36% af patienterne ventede mere end 30 dage på en operation og stigende i Region Syddanmark.

Imens mener Sundhedsstyrelsen overordnet, at ventetiden på by-pass operationer i Region Midtjylland er tilfredsstillende.

Læs også: Bypass-kirurgi

Hvilke hjertesygdomme findes der?

Der findes medfødte hjertesygdomme, men de allerfleste kommer med alderen og rammer som regel først midaldrende eller ældre personer. Netdoktor giver dig her viden om tre hjertesygdomme, hvoraf der tilsammen er mere end 38.000 nye tilfælde om året:

  • Hjertesvigt: Hjertesvigt betyder, at hjertet har en svækket pumpefunktion, og derfor har problemer med at pumpe blodet rundt i kroppen og levere den ilt og næring, som kroppen kræver.

  • Hjerteklapsygdom: Ved denne sygdom fungerer hjerteklapperne ikke ordentligt, og det gør, at hjertet bliver mindre effektivt, og derfor skal arbejde hårdere, hvilket også giver risiko for andre hjertesygdomme.

  • Hjerteflimmer: Denne er en rytmeforstyrrelse i hjertets elektriske system, hvor den normale impulsgiver i hjertets forkammer bliver sat ud af funktion, og det giver hurtige, uregelmæssige og skiftende sammentrækninger i hjertet.

Læs mere om de forskellige hjertesygdomme her.


Kilder: Sundhedsstyrelsen, Sundhedsstyrelsen: Overvågning af udredning og udvalgte behandlingsforløb på hjerteområdet, Hjerteforeningen: Hård kritik af ventetid på hjerteområdet, Hjeretforeningen: Fakta om hjerte-kar-sygdom i Danmark og Netdoktors egne sider: Hjertesvigt, Hjerteklapsygdom og Hjerteflimmer.

Sidst opdateret: 26.03.2018

Annonce