Annonce

Studie: Blodpropper i hjertet rammer yngre rygere

Rygning er den største årsag til blodpropper i hjertet hos både unge og ældre. 75 procent af de 30-50 årige, der behandles for en blodprop i hjertet, er rygere, viser et nyt studie.

Der er markant større sandsynlighed for at få en blodprop i hjertet, hvis man er ryger, og det gælder ikke kun, når man er blevet gammel og gråhåret. Blandt de 30-50 årige, der rammes af akutte blodpropper i hjertet, er hele 75 procent nemlig rygere. Hos kvinderne i denne gruppe er tallet endnu højere. Her er 8 ud af 10 rygere. Det viser to studier, som en dansk forskergruppe fra Aarhus Universitet står bag.

Risiko for blodprop tidobles

Man kan altså ikke vente med et rygestop til, man bliver gammel, hvis man vil undgå blodpropper. Risikoen for en blodprop i hjertet tidobles, hvis man er under 50 år og ryger.

- Hvis vi vil forebygge, at folk mellem 30 og 50 år rammes af en stor blodprop i hjertet, er der lægeligt set kun én mulighed, nemlig at sørge for, at de ikke begynder at ryge, siger leder af forskningsgruppen Michael Mæng, overlæge i hjertesygdomme på Aarhus Universitetshospital og lektor på Institut for Klinisk Medicin ved Aarhus Universitet.

Læs også: Tobak giver blodpropper

Sådan opstår blodpropper i hjertet

En blodprop i hjertet opstår, fordi de blodårer, som forsyner hjertet med blod, bliver tilstoppet. Det sker typisk, fordi der er opstået en åreforsnævring(tidligere kaldet åreforkalkning), hvor kolesterol og andre fedtstoffer hober sig op. Hvis man i forvejen har snævre blodårer, er der større risiko for, at en af dem stopper til.

Som ryger har man betydelig større risiko for at danne blodpropper, fordi rygning påvirker sandsynligheden for at danne åreforsnævringer. Samtidig forringer rygning kroppens evne til at opløse eventuelle blodpropper.

Læs mere om blodprop i hjertet

Få flere nyheder i Netdoktors nyhedsbrev


Kilder: Aarhus Universitet og Netdoktors egne artikler: Blodprop i hjertet og Åreforkalkning

Sidst opdateret: 13.06.2019

Annonce