Annonce

Dit arbejde kan give dig hjerteproblemer


Det er ikke ligegyldigt, hvornår du slider og slæber. Et dansk studie afslører nemlig, at fysisk aktivitet på arbejde kan skade hjertet, mens fysisk aktivitet i fritiden har den helt modsatte effekt.

Det viser nye tal fra Østerbroundersøgelsen, der løbende siden 1976 har undersøgt sammenhængen mellem livsstil, sundhed og død blandt en gruppe på 20.000 danskere bosiddende på Østerbro.

Læs også: Fakta om hjerteflimmer

Personer med hårdt fysisk arbejde, såsom jord-betonarbejdere og flyttefolk, har 40 procent større risiko for at få hjerteflimmer, mens risikoen for sygeplejersker, postbud og andre personer med moderat fysisk arbejde har 20 procent større risiko sammenlignet med personer, der har et arbejde uden krævende fysiske opgaver.

Professor dr.med. Gorm Boje Jensen forklarer, hvordan det hænger sammen:

- Fysisk aktivitet i fritiden er en hel anden type end den på arbejdet. Når man løber, cykler eller træner på en maskine i et fitnesscenter, bliver man forpustet og får pulsen op. Fysisk aktivitet på arbejdet gør ikke en forpustet på samme måde, selvom det kan være tungt muskelarbejde. Det er især belastende for kredsløbet, hvis man arbejder med armene over hovedet, fordi det kan givet forhøjet blodtryk. Når man en hel arbejdsdag har et lidt for højt blodtryk, slider det på kredsløbet og hjertet, hvilket kan medføre hjerteflimmer.

Hvad er hjerteflimmer?

Hjerteflimmer – også kaldet atrieflimmer – er en hyppigt forekommende rytmeforstyrrelse i hjertet, som kan medføre slagtilfælde og hjertesvigt. Hvert år indlægges cirka 13.000 danskere med atrieflimmer, men man anslår, at endnu flere danskere lejlighedsvis eller permanent oplever forstyrrelser i hjerterytmen


FÅ FLERE NYHEDER OM DIN SUNDHED HER!


Kilde: DR.dk

Sidst opdateret: 05.08.2016

Annonce