Den 29. September er det verdens Hjerte-dag, hvor der verden over sættes fokus på hjertet, og hvordan vi kan beskytte det. Du har sikkert hørt om hjertekarsygdomme, men hvad er det egentlig, og kan man gøre noget for at beskytte sig imod det? Det kan du blive meget klogere på her.
Hjertekarsygdomme dækker over en række sygdomme i hjerte eller blodkar. Det kan for eksempel være forhøjet blodtryk, blodprop i hjertet, hjerterytmeforstyrrelse og hjertesvigt. Selvom nogle hjertesygdomme er medfødte, så er størstedelen nogle, der kommer med alderen, og som man kan forsøge at forebygge ved at leve sundt.
Læs også: Hvad er hjertekarsygdomme?
Ved at leve sundt kan man mindske risikoen for at udvikle en hjertekarsygdom. Det kan du blandt andet gøre ved at følge disse otte råd:
Læs også: Spørgeguide til hjerte-kar-sygdomme
Selvom hjertekarsygdomme dækker over forskellige sygdomme, så har flere af dem mange af de samme symptomer. Symptomerne kan for eksempel være åndenød, brystsmerter, hævede ben, besvimelse eller 'sortnen for øjnene’ samt uroligt hjerte eller hjertebanken.
Hvis du får symptomer på en hjertesygdom, så er det vigtigt, at du går til lægen med det samme eller kontakter akuttelefonen i dit område. Hvis symptomerne er meget svære, så skal man ringe 112.
Se en oversigt over Netdoktors nyhedsbreve og tilmeld dig her
Kilder: Netdoktors egen artikel om hjertekarsygdomme, District Health Department
Sidst opdateret: 26.09.2023