Annonce

Forebyg hjertekarsygdomme med sund livsstil

Den 29. September er det verdens Hjerte-dag, hvor der verden over sættes fokus på hjertet, og hvordan vi kan beskytte det. Du har sikkert hørt om hjertekarsygdomme, men hvad er det egentlig, og kan man gøre noget for at beskytte sig imod det? Det kan du blive meget klogere på her.

Hjertekarsygdomme dækker over en række sygdomme i hjerte eller blodkar. Det kan for eksempel være forhøjet blodtryk, blodprop i hjertet, hjerterytmeforstyrrelse og hjertesvigt. Selvom nogle hjertesygdomme er medfødte, så er størstedelen nogle, der kommer med alderen, og som man kan forsøge at forebygge ved at leve sundt.

Læs også: Hvad er hjertekarsygdomme?

Forebyg sygdom med sund livsstil

Ved at leve sundt kan man mindske risikoen for at udvikle en hjertekarsygdom. Det kan du blandt andet gøre ved at følge disse otte råd:

  • Spis sundt og varieret
  • Dyrk motion regelmæssigt
  • Hold en sund vægt
  • Undgå cigaretter og alkohol
  • Undgå stress
  • Få jævnligt målt dit blodtryk, kolesteroltal og blodsukker niveau
  • Tag din receptpligtige medicin korrekt. Hvis du har øget risiko for at udvikle en hjertekarsygdom, kan det være, at du skal tage noget medicin. Følg anbefalingerne fra din læge for at mindske risikoen for at udvikle en sygdom.
  • Kend symptomerne. Når du kender symptomerne på hjertekarsygdomme, kan du hurtigere søge hjælp, hvis du skulle få nogle af dem. Jo hurtigere behandling man får, desto bedre er chancerne for at komme sig igen.

Læs også: Spørgeguide til hjerte-kar-sygdomme

Kend symptomerne på hjertekarsygdomme

Selvom hjertekarsygdomme dækker over forskellige sygdomme, så har flere af dem mange af de samme symptomer. Symptomerne kan for eksempel være åndenød, brystsmerter, hævede ben, besvimelse eller 'sortnen for øjnene’ samt uroligt hjerte eller hjertebanken.

Hvis du får symptomer på en hjertesygdom, så er det vigtigt, at du går til lægen med det samme eller kontakter akuttelefonen i dit område. Hvis symptomerne er meget svære, så skal man ringe 112.

Se en oversigt over Netdoktors nyhedsbreve og tilmeld dig her


Kilder: Netdoktors egen artikel om hjertekarsygdomme, District Health Department

Sidst opdateret: 26.09.2023

Annonce