Hjerteproblemer hænger for rigtig mange mennesker sammen med et forringet sexliv. Det går ud over både parforhold og livskvalitet. Et forskningsprojekt tyder dog på, at der er hjælp at hente for hjertepatienter med ondt i sexlivet.
Rejsningsproblemer, nedsat sexlyst og generel utilfredshed med sexlivet er blandt de gener, som mange hjertepatienter, særligt mænd, oplever som følge af deres sygdom. Det kan have store konsekvenser for både parforholdet men også for den almene livskvalitet.
Læs også: Sådan taler du om rejsningsproblemer med lægen
- Vores forskning viser, at rigtig mange mænd med hjertesygdom slås med store problemer i sexlivet. Det kan både skyldes den medicin, de får, fysiologiske ændringer, det kan være selve sygdommen, der lægger en dæmper på den fysiske udfoldelse, og endelig kan det mentale også spille ind, fordi patienterne kan få præstationsangst eller være angste for at få pulsen op af frygt for, om det skader hjertet, fortæller Pernille Palm, der er klinisk sygeplejespecialist og ph.d. ved Afdeling for Hjertesygdomme på Rigshospitalet.
Ifølge tal fra Hjerteforeningen lever godt 524.000 danskere med en hjerte-kar-sygdom. Pernille Palm anslår, at mindst 200.000 af dem har seksuelle problemer.
Pernille Palm har - sammen med sine kolleger - undersøgt seksuelle problemer hos en bestemt gruppe af hjertesyge mænd, som har fået indopereret en avanceret pacemaker, ICD. Flere af mændene havde forskellige problemer med for eksempel rejsning, orgasme eller nedsat sexlyst.
Nogle af disse problemer kan behandles med medicin, men det er ikke alle hjertesyge mennesker, der tåler eller ønsker det. Derfor har man i Rigshospitalets forsøg undersøgt, hvilke andre tiltag der kan afhjælpe problemerne.
Læs også: Hvad er viagra?
Fra forsøgsgruppen blev 154 mænd udvalgt og opdelt i to grupper. Den ene gruppe trænede bækkenbund to gange om dagen, lavede anden fysisk træning tre gange om ugen og talte løbende med en kardiologisk sygeplejerske med kompetencer indenfor det sexologiske felt. Den anden gruppe mænd fik almindelig opfølgning på deres hjertesygdom, men uden det særlige fokus på seksualiteten.
Resultatet af undersøgelsen var, at den første gruppe af mænd, der trænede bækkenbund og havde fokus på seksualitet oplevede en større tilfredshed med sexlivet, bedre rejsning og højere sexlyst. Den anden gruppe af mænd oplevede ingen forandring i sexlivet.
Læs også: Sådan træner du din bækkenbund
Ifølge Pernille Palm er hjertesygdom og seksuelle problemer et meget følsomt og enormt tabubelagt område.
- Det er meget tabubelagt. Det kunne være rart, hvis det var lige så naturligt at tale med patienterne om som afføring, eller hvordan de sover om natten. Mange patienter bliver lettede, når det bliver italesat, men de har svært ved selv at komme til os sygeplejersker og læger på en hjerteafdeling med et seksuelt problem, siger hun.
Det er altså vigtigt at få brudt tabuet og startet samtalen om de seksuelle udfordringer, for først der kan man få hjælp til at behandle problemerne. Og der er faktisk hjælp at hente for langt de fleste, mener Pernille Palm.
Få flere nyheder om sundhed i Netdoktors nyhedsbrev
Kilder: Rigshospitalet og Hjerteforeningen
Sidst opdateret: 16.03.2021