Der er mange fordele at hente ved at være opmærksom på dit indtag af salt. Det kan blandt andet gavne dit blodtryk og mindske risikoen for en del forskellige sygdomme.
Er du tilbøjelig til at smide en frysepizza, en pose chips eller en god, fed ost i indkøbskurven, når du er nede for at handle, så kan det være, at du har behov for at kigge dit saltforbrug efter i sømmene. Alle tre ting er nemlig eksempler på madvarer, der indeholder meget salt.
Og faktisk er vi danskere ikke ret gode til at følge anbefalingerne om salt. Den officielle anbefaling fra Fødestyrelsen lyder på maksimum fem til seks gram salt om dagen. Ifølge tal fra Fødevarestyrelsen er det dog langt fra alle, der holder sig til den anbefaling. Således spiser mænd i gennemsnit 9-11 gram salt dagligt, mens kvinder spiser 7-9 gram salt hver dag.
Tallene er hentet fra rapporten Salt og Sundhed, som er udarbejdet af DTU Fødevareinstituttet i 2015. Det er den nyeste undersøgelse på området.
Læs også: Nye kostråd skal få os til at spise mere klimavenligt
Selvom chips, ost og andre saltholdige fødevarer smager godt, så kan der være en del fordele at hente, hvis man skærer ned på sit forbrug af den type varer.
For meget salt er nemlig ikke ret godt for vores helbred, og især blodtrykket lider under vores høje saltforbrug. Fødevarestyrelsen anslår, at hvis alle danskere skar tre gram salt fra det gennemsnitlige indtag, ville vi kunne forvente 400.000 færre tilfælde af forhøjet blodtryk. I dag lever cirka en million mennesker med forhøjet blodtryk.
Udover at medvirke til forhøjet blodtryk kan for meget salt ifølge Fødevarestyrelsen også være medvirkende årsag til udviklingen af hjerte-kar-sygdomme eller mavekræft.
Læs også: Kost, motion og livsstilssygdomme
Hvis du gerne vil prøve at mindske dit saltindtag og høste de helbredsmæssige fordele ved det, så er der flere ting, du kan gøre. Du kan for eksempel:
Spise mindre forarbejdede fødevarer som for eksempel færdigretter, kødpålæg, pulversupper og lignende.
Vælge produkter mærket med Nøglehullet. Nøglehulsmærket stiller nemlig krav til salt, fedt, sukker og fuldkorn, og kan være en stor hjælp til at træffe sundere valg.
Vælge friske og ferske produkter som for eksempel fersk kød og fisk, friske eller frosne grøntsager og frugt, kartofler og bælgfrugter.
Vælge snacks uden salt. Det kan for eksempel være udskåret frugt eller små gulerødder i stedet for chips eller kiks.
Er du blevet nysgerrig på, om du har usunde saltvaner, så kan du tage Fødevarestyrelsens salttest her. Du kan også få flere tips og tricks til at holde et sundt saltforbrug i Fødevarestyrelsens guide her
Få flere nyheder om sundhed i Netdoktors nyhedsbrev
Kilder: Fødevareministeriet og Hjerteforeningen
Sidst opdateret: 08.03.2021