Annonce

Hvis ambulancen er længe undervejs

Chancen for at overleve hjertestop er højere, desto hurtigere hjælpen kommer. Men der er store regionale forskelle på, hvor hurtigt ambulancen er fremme. Heldigvis kan hjælpen også komme fra ganske almindelige mennesker.

Stor variation i udrykningstider

En årsrapport fra regionerne viser, at der er store forskelle regionerne imellem, på hvor hurtigt ambulancen kommer frem. I Århus nåede 99 procent af ambulancerne frem inden for 15 minutter, men det samme for Langeland kun gjaldt i 64 procent af tilfældene. I Region Hovedstaden angiver man tiderne anderledes. Her var 9 ud af 10 ambulancer fremme inden for lidt over 12 minutter. I Region Nordjylland er udrykningstiderne steget i langt de fleste kommuner i forhold til sidste år. Lange udrykningstider er problematiske, da hvert minut gælder, når det kommer til hjertestop.

Al hjælp virker

Ambulance eller ej, har man større chance for at slippe med livet i behold, hvis man modtager hjælp i de første vigtige minutter. Faktisk falder chancen for at overleve med 10 procent for hvert minut der går, hvis man ikke får hjerte-lunge-redning. Mens man venter på ambulancen, kan den livreddende førstehjælp komme fra almindelige mennesker, som har befundet sig i nærheden.

Sådan gør du: Livreddende førstehjælp - Hjerte-lunge-redning

Frivillige 'Hjerteløbere'

App'en 'Hjerteløber' er udviklet af TrygFonden, og udnytter netop, at der ofte er folk i nærheden, som kan hjælpe. Melder man sig som Hjerteløber, kan man blive kontaktet af alarmcentralen, hvis en person har fået hjertestop i 'løbeafstand' af en selv. På trods af navnet behøver man ikke at være den store løber - det gælder blot om at komme hurtigt frem og enten at yde hjerte-lunge-redning eller at bringe en hjertestarter, som man vil blive guidet hen til.

Læs mere og download Hjerteløber-app'en her

For at blive hjerteløber skal man være fyldt 18 år og have en smartphone. Det er en fordel, men ikke et krav, at man har været på førstehjælpskursus. Indtil nu findes Hjerteløber-app'en kun som en forsøgsordning i Region Hovedstaden.

Få flere nyheder om sundhed i Netdoktors nyhedsbrev her


Kilder: Jyllandsposten og TrygFonden

Sidst opdateret: 14.11.2017

Annonce