Annonce

Julemad giver højere kolesteroltal

Hvis du har fået målt dit kolesteroltal efter jul, skal du være opmærksom på, at det kan være 20 procent højere end om sommeren ifølge en ny undersøgelse.

Dit kolesteroltal kan blive mere påvirket af fed sovs og flæskesvær, end man før har antaget. Det betyder at hvis du får det målt i perioden efter jul,er der 6 gange så stor risiko for at du har forhøjet kolesterol, viser ny forskning lavet af Klinisk Biokemisk afdeling på Herlev og Gentofte Hospital og Institut for Klinisk Medicin Københavns Universitet.

Læs mere om forhøjet kolesterol

Få dit kolesteroltal målt igen

I undersøgelsen deltog 25.000 danskere. 9 ud af 10 af deltagerne fik målt deres kolesteroltal til for højt i første uge af januar, men det betyder ikke nødvendigvis, at det er for højt resten af året. ”For den enkelte person kan det betyde, at hvis ens kolesteroltal er højt lige efter jul, så kan man overveje at få det målt en ekstra gang på et andet tidspunkt af året”, siger læge og ph.d. Signe Vedel-Krogh, en af forskerne bag undersøgelsen.

Hvad kan du gøre hvis du har forhøjet kolesterol?

Forhøjet kolesterol kan øge risikoen for åreforkalkninger. Så selvom du ikke skal gå i panik, hvis dit kolesteroltal er for højt lige efter jul, er det godt at undgå at det generelt ligger for højt. Hvis du ved, at det ligger i den høje ende, kan du:

  • Undgå tobaksrygning
  • Spise hjerterigtig kost. Her anbefales grøntsager, mindre mængde magert kød, fisk og olivenolie
  • Dyrke motion
  • Undgå overvægt, især hvor fedtet sidder på maven

Hvis din læge har igangsat en behandling af forhøjet kolesterol, så følg din læges anvisninger.

Til sidst er det også vigtigt at huske, at forhøjet kolesterol ikke altid skyldes ens livsstil, men også kan være arveligt.

Læs også: Arveligt forhøjet kolesterolindhold i blodet

Få flere nyheder om sundhed i Netdoktors nyhedsbrev


Kilder: Københavns Universitet, The Christmas holidays are immediately followed by a period of hypercholesterolemia og Netdoktors artikel: Forhøjet kolesterolindhold i blodet

Sidst opdateret: 16.01.2019

Annonce