Annonce

Lange dage på kontoret øger risiko for forhøjet blodtryk

Bruger du mere end 49 timer foran skærmen på kontoret hver uge, så øges din risiko for skjult forhøjet blodtryk markant. Det viser ny canadisk forskning.

Selvom stillesiddende kontorarbejde generelt betragtes som mere skånsomt for kroppen end arbejde, der er fysisk krævende, så bør man altså ikke bare knokle løs fra skrivebordsstolen.

Et nyt studie har nemlig vist, at personer, der arbejder på kontor mere end 49 timer ugentligt, har 70 procent højere risiko for skjult forhøjet blodtryk sammenlignet med personer, der arbejder 35 timer ugentligt eller mindre. Det nye studie er netop blevet offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Hypertension.

Et skjult forhøjet blodtryk kan ikke måles med en almindelig måling hos lægen, men skal i stedet findes ved en hjemmeblodtryksmåling eller en døgnblodtryksmåling. Forhøjet blodtryk øger risikoen for hjerte- og kredsløbssygdomme, blodpropper og åreforkalkning.

Læs også: Sådan forstår du dit blodtryk

Forskerne bag studiet har over en femårig periode undersøgt mere end 3500 personer fra tre offentlige arbejdspladser i Quebec. Udover den øgede risiko for skjult forhøjet blodtryk, havde dem, der arbejdede mest også en højere risiko for forhøjet blodtryk af den slags, som er synligt ved en almindelig måling.

Hold dig aktiv på kontoret

I studiet er der taget højde for flere forskellige sundhedsmæssige faktorer som for eksempel alder, køn, rygning, overvægt og arbejdspres. Ved at udelukke andre faktorer har forskerne altså opdaget endnu en risikofaktor for at udvikle hjertesygdom.

Selvom der er sammenhæng mellem mange kontortimer og hjertesygdom, så behøver du altså ikke at sige dit kontorjob op med det samme. Hjertevenlige aktiviteter kan nemlig være med til at forebygge forhøjet blodtryk.

Læs også: En gåtur i arbejdstiden løfter humøret

Derfor er det en god idé at overveje, hvordan du får mere fysisk aktivitet ind i løbet af arbejdsdagen. I en pressemeddelelse anbefaler forskningschef i Hjerteforeningen Gunnar Gislason, at du for eksempel overvejer muligheden for aktive pauser i løbet af dagen, walk-and-talk-møder eller en rask gåtur i løbet af dagen. Er du bekymret for dit blodtryk, så tag en snak med lægen, så I kan finde en løsning.

Få flere nyheder i Netdoktors nyhedsbrev


Kilder: Hjerteforeningen

Sidst opdateret: 29.07.2021

Annonce