Annonce

Lange flyrejser kan give blodpropper

På lange flyveture er der en øget risiko for at få en blodprop i benet eller lungen. Hvem er særligt udsat, hvad er symptomerne, og hvordan kan man forebygge en eventuel blodprop?

Lange flyrejser er blevet mere og mere almindelige, og vi tager gerne en tur på 10-15 timer for at komme frem til vores perfekte feriedestination. Men en lang flyvetur er forbundet med en øget risiko for blodpropper i ben eller lunger.

Risikoen for blodpropper stiger, fordi passagerne på flyet sidder stille i meget lang tid af gangen på trang plads. Man bruger derfor ikke musklerne, og det er disse bevægelser, der normalt fører blodet frem og tilbage til hjertet. Hvis blodomløbet ikke stimuleres kan det størkne og resultere i en blodprop.

Desuden er luften i kabinen meget tør og kan medføre dehydrering, hvilket gør, at blodet hurtigere størkner.

Læs også: Blodprop i lungen

Hvem er særligt i risikozonen?

Der registreres omkring 10.000 tilfælde af blodpropper i benets vener i Danmark om året. Risikoen for at få en blodprop under flyveturen er dog lille. Ved rejser over 4 timer er risikoen for en blodprop i benet 1 ud af 4656. Imens er det endnu sjældnere, at få en blodprop i lungen.

Dog skal man være særligt påpasselige, hvis man tilhører en gruppe mennesker, som har en øget risiko for at få blodpropper i forvejen. Det gælder personer, der tidligere har haft en blodprop, der har en kræftsygdom, er gravide, indtager p-piller eller har en høj alder.

Risikoen øges med rejsens længde og med antallet af rejser inden for en kort periode. Blodpropper efter en lange flyrejser kan ses helt op til 8 uger efter rejsen.

Symptomer på blodpropper i ben eller lunge

Symptomerne på en blodprop i benet er, at det kan blive ømt, varmt, hævet og rødt. De overfladiske vener bliver mere fremhævet. Der kan også komme let feber. I ganske få tilfælde er der ingen symptomer.

Symptomer på en blodprop i lungerne er smerter i brystet, hoste og åndenød.

Læs også: Hævede ben

Gode råd til forebyggelse af blodpropper på flyrejsen

Du kan tage en række forholdsregler på flyturen for at forebygge eventuelle blodpropper:

  • Bevæg dig under flyveturen. Vip med fødderne og gå en tur op og ned af midtergangen. Du kan også lave nogle dybe knæbøjninger. Forsøg at skifte stilling i sædet ofte.

  • Brug støtte- eller kompressionsstrømper

  • Undgå stramtsiddende tøj

  • Hold igen med alkohol, kaffe og sovemedicin

  • Drik rigeligt væske, så du ikke bliver dehydreret

Hvis du er i tvivl om, hvorvidt du har en øget risiko for blodpropper, så kontakt din læge, før du skal flyve på en strækning, der varer mere end 4-5 timer.

Få flere nyheder om sundhed her


Kilder: Sundhed.dk, BT og Netdoktors egen side: Blodprop i lungen.

Sidst opdateret: 17.07.2017

Annonce