Annonce

Nyt studie: Blodsygdom efter coronavaccination er en sjælden bivirkning

Tilfælde med blodpropper efter vaccination med AstraZeneca-vaccinen rejste bekymringer om bivirkninger efter corona-vaccination. Nyt studie har undersøgt sammenhængen mellem corona-vaccinerne og risikoen for en lang række blodsygdomme, og resultaterne er beroligende.

82 procent af alle danskere er i dag færdigvaccineret mod corona. Der har derfor været en naturlig interesse for eventuelle bivirkninger af vaccinen. Nu har forskere fra Statens Serum Institut sammen med norske og finske kollegaer undersøgt, hvor mange der fik blodsygdomme i en periode på fire uger efter, at de blev corona-vaccineret, sammenlignet med perioderne inden vaccination og mere end fire uger efter vaccinationen.

I studiet indgår 265.339 personer fra Danmark, Norge og Finland, der alle havde været på hospitalet med en blodsygdom mellem 1. januar 2020 og 16. maj 2021. Studiet er publiceret i det medicinske tidsskrift JAMA Network Open.

Lav risiko for blodsygdomme med alle vacciner

Undersøgelserne kom frem til, at blodpropper og blodplademangel fire uger efter vaccination var sjældne, uanset hvilken vaccine man fik. Forskerne anslog, at hver gang 100.000 var blevet vaccineret med Pfizer, var der 0,1 tilfælde af blodpropper i hjernen og 0,2 tilfælde af blodplademangel, ved Moderna var der færre tilfælde af blodplademangel og ingen tilfælde af blodpropper i hjernen

Ifølge Anders Hviid, der er professor fra Statens Serum Institut og leder af den danske del af undersøgelsen, er der ingen grund til at være bekymret for de vacciner, vi bruger i Danmark. - Heldigvis kunne vi ikke se nogen stærk sammenhæng mellem de vacciner, vi har brugt allermest i de nordiske lande, de to mRNA vacciner, og de sjældne og alvorlige blodpropper og blodplademangel, siger Anders Hviid.

Øget risiko for blodpropper med AstraZeneca-vaccine bekræftet

I Danmark vakte det opsigt, da AstraZeneca-vaccinen efter kort til i vaccinations-programmet blev trukket ud på grund af flere tilfælde af blodpropper i forbindelse med vaccination. Selvom risikoen for blodsygdomme efter en AstraZeneca-vaccination er lav, så er risikoen øget i sammenligning med andre corona-vacciner. Forskerne anslog, at hver gang 100.000 var blevet vaccineret med AstraZeneca, var der 1,6 tilfælde af alvorlige blodpropper i hjernen og 4,9 tilfælde af blodplademangel.

Få flere nyheder i Netdoktors nyhedsbrev


Kilder: ssi.dk

Sidst opdateret: 21.06.2022

Annonce