Annonce

Omega-3 kan hjælpe hjertet efter hjertestop


Hver fjerde dansker dør af en hjerte-kar-sygdom, og det gør hjertesygdommene til den næst hyppigste dødsårsag i Danmark. Nu viser nye resultater, at indtagelse af omega-3-fedtsyrer kan hjælpe hjertet på rette vej efter hjertestop.

Læs også: Her er det farligste sted at få hjertestop

Akut hjertestop rammer flere tusind danskere hvert år, og heldigvis overlever de fleste. Til trods for kirurgi og god efterbehandling, oplever mange alligevel, at hjertemusklen får et voldsomt tryk, som ændrer dele af hjertets størrelse eller form, og denne remodellering kan medføre funktionsnedsættelse af hjertet samt øge risikoen for senere hjertesvigt.

Omega-3 dæmper betændelsen

Amerikanske forskere har imidlertid fundet, at de gyldne fedtsyrer kan reducere risikoen for funktionsnedsættelse af hjertet efter hjertestop.

Gennem et studie af 358 patienter fandt de nemlig, at gruppen, der havde fået omega-3 gennem forløbet, havde færre tegn på remodellering i venstre hjertekammer, mindre ardannelse samt lavere niveauer af betændelsesmarkører i blodet sammenlignet med den gruppe, der havde fået placebo.

Læs også: Derfor skal kvinder passe særligt på

Peder Langeland Myhre, der er doktorgradsstipendiat og læge ved Ullevål sykehus i Norge, forklarer resultaterne:

– Det er flere ulike måter omega-3 virker gunstig på hjertet, blant annet ved å redusere risiko for arytmier, bedre kolesterolsammensetningen i blodet, samt til en viss grad hindre blodplatene fra å klebe seg sammen. Den viktigste egenskapen tror vi imidlertid er at omega-3 virker anti-inflammatorisk, også på hjertet. Etter et infarkt er det ofte betennelsestilstander i hjertet, og man tror at omega-3 kan dempe denne betennelsen.

GØR SOM 10.000 ANDRE - TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV!


Kilde: TCTMD

Sidst opdateret:

Annonce