Annonce

Robotter hjælper til at genkende hjertestop

Robotter kan ved hjælp af talegenkendelse bruges til at opspore hjertestop, når man ringer 112. Forsøg med robotter i Region Hovedstaden viser gode resultater og planen er derfor nu, at de skal udbredes til alarmcentraler i resten af landet.

Hurtig hjælp er afgørende ved hjertestop, da chancen for genoplivning falder med 10 procent for hvert minut. Som led i et udspil på hjerteområdet, lanceret af Danske Regioner og Hjerteforeningen, har man derfor i en længere periode testet, hvordan kunstig intelligens kan hjælpe til at diagnosticere hjertestop.

I Region Hovedstaden har man således koblet robotter til telefonerne på alarmcentralen, som via talegenkendelse på kort tid kan opspore hjertestop. På den måde kan 112-personalet hurtigere rådgive om hjertemassage eller brug af hjertestarter til personer, der ringer ind.

Robotterne er hurtigere til at diagnosticere

Personer, som ringer ind til alarmcentralen, ved ofte ikke, at der er tale om et hjertestop hos den, der ligger ved siden af. Her kan robotterne netop hjælpe med at identificere et hjertestop ved at registrere karakteristika som ord, åndedræt og talehastighed.

Indtil videre har robotterne i Region Hovedstaden forbedret procentdelen af de hjertestop-tilfælde, der bliver diagnosticeret over telefonen. Hele 84 procent af hjertestop-tilfældene diagnosticeres nu med hjælp fra robotterne, hvor personalet uden hjælp fra robotterne tidligere diagnosticerede 75 procent af tilfældene.

De gode resultater har nu medført, at man planlægger at udbrede robotterne til alarmcentralerne i resten af landet.

Læs også: Her er det farligste sted at få hjertestop

Sådan yder du førstehjælp

Ved hurtig og effektiv førstehjælp kan chancerne for overlevelse stige til op mod 60 procent. Man kan ikke lære sig selv førstehjælp, men bør tage et autoriseret kursus, og få det genopfrisket regelmæssigt. På kurset lærer man blandt andet at give hjertemassage og at bruge en hjertestarter.

De fire hovedpunkter for førstehjælp er:

  • Skab sikkerhed
  • Vurdér personen
  • Tilkald hjælp
  • Giv førstehjælp

Læs mere om førstehjælpens grundprincipper

Få flere nyheder om sundhed i Netdoktors nyhedsbrev


Kilde: Hjerteforeningenog Netdoktors egen artikel Førstehjælpens grundprincipper

Sidst opdateret: 11.04.2019

Annonce