Annonce

Slagtilfælde: Kender du symptomerne?

Slagtilfælde, apopleksi og stroke er alle betegnelser for en blødning eller blodprop i hjernen. I anledning af World Stroke Day den 29. oktober sætter Netdoktor fokus på sygdommens symptomer

Hvert år rammes omkring 13.000 danskere af et slagtilfælde. Et slagtilfælde opstår, når hjernecellerne ikke får tilstrækkelig med blodforsyning og derfor enten dør eller stopper med at virke normalt. Åreforkalkning er her den hyppigste årsag. Når blodkarrene bliver forkalkede, kan der nemlig dannes blodpropper i de blodkar, der forsyner hjernen med blod. Herudover brister forkalkede blodkar lettere, og det kan føre til hjerneblødninger.

I 85 procent af tilfældene skyldes et slagtilfælde en blodprop i hjernen, mens 15 procent skyldes en hjerneblødning.

Læs også: Hvad er et slagtilfælde?

Hurtig handling kan mindske skader

Nogle kan få hovedpine ved en hjerneblødning, men de færreste oplever smerter i forbindelse med en blodprop i hjernen. Derfor kan der let gå noget tid, før man fatter mistanke og opdager, at der er noget galt.

Et slagtilfælde kan have alvorlige konsekvenser og give varige mén, hvis man ikke bliver behandlet i tide. Bliver man ved en blodprop i hjernen behandlet akut, inden for 4,5 timer efter symptomerne har vist sig, kan man dog mindske risikoen for permanente skader, og mange vil komme sig godt.

Det er derfor afgørende, at du reagerer hurtigt, hvis du eller en i din nærhed bliver ramt af et slagtilfælde. Men kender du symptomerne?

Symptomer du skal holde øje med

Symptomerne på et slagtilfælde kan være meget forskellige og afhænger af, hvor blodproppen eller blødningen sidder, og hvor stor den er. Nogle oplever kort før en snurrende fornemmelse i arme og ben, mens typiske symptomer for mange under et slagtilfælde vil være:

  • Lammelse i arme og ben som kun optræder i den ene side af kroppen.
  • Lammelse i den en side af ansigtet, hvor den ene mundvig begynder at hænge.
  • Talebesvær hvor man har svært ved at danne sætninger, der giver mening.
  • Synkeproblemer.
  • Problemer med at koordinere kropsbevægelser.
  • Balanceproblemer.

Ofte kommer symptomerne pludseligt i løbet af nogle minutter. Da akut behandling er altafgørende for at mindske risikoen for varige mén og forværring, bør du ved ovenstående symptomer straks ringe 1-1-2.

Læs også: Sådan påvirker slagtilfælde hjernen

Vil du vide mere?

I efteråret 2019 lancerede Dansk Rådgivning for Genoplivning i samarbejde med TrygFonden en ny kampagne, der sætter fokus på, hvordan vi bliver bedre til at genkende symptomer på et slagtilfælde. Formålet med kampagnen er at udbrede kendskabet til symptomerne, så flere kommer i behandling, overlever og får et godt liv efter en blodprop eller blødning i hjernen. Du kan læse mere om kampagnen på Redhjernen.dk.

Få flere nyheder om sundhed i Netdoktors nyhedsbrev


Kilder: Netdoktors egne artikler: Apopleksi og Slagtilfælde kræver hurtig handling

Sidst opdateret: 29.10.2019

Annonce