Annonce

Sorg påvirker faktisk hjertet

Kan ens helbred blive forringet af at miste ægtefællen? Svaret er ja i følge forskerne bag et nyt studie, som viser, at sorg blandt andet øger risikoen for hjertekarsygdomme.

Den voldsomme stress vi oplever, når vi mister en tæt relation, påvirker os psykisk, men også fysisk ifølge et nyt studie fra Rice University i Texas.

Studiet viser nemlig, at personer der mister deres ægtefæller har en øget risiko for at få en infektion i blodet eller en hjertesygdom i de følgende tre måneder efter, de har mistet.

Læs også: Infektioner i blodet

Sorgens påvirkning af helbredet

Forskerne undersøgte en lille gruppe på 32 personer i alderen 51-80 år, som alle havde mistet deres ægtefæller. De blev sammenlignet med en kontrolgruppe med samme kønsfordeling og samme gennemsnit i alder, BMI, og uddannelsesniveau, som ikke havde mistet en partner.

Det viste sig, at 47% af personerne der havde mistet deres ægtefæller, havde en langsom hjerterytme, som kan være et udtryk for en sygdom i hjertet, primært hjertekarsygdomme. Samtidig havde de også højere niveauer af immunmarkører, der angiver en infektion i blodet.

Forskerne bag studiet håber, at resultaterne hjælper til, at man målrettet kan hjælpe mennesker i sorg, både psykologisk og medicinsk, for at reducere de følgevirkninger sorgen kan have på helbredet.

Læs om gode råd til at komme igennem sorg og krise her.

Få flere nyheder om sundhed i Netdoktors nyhedsbrev


Kilder: Spousal bereavement is associated with more pronounced ex vivo cytokine production and lower heart rate variability: Mechanisms underlying cardiovascular risk?, Loss of spouse could make one more likely to ‘die of a broken heart' og Netdoktors egen side: Hjerte-kar-sygdomme.

Sidst opdateret: 09.05.2018

Annonce