Annonce

Hvad er ureaplasma?

Spørgsmål

Kære Netdoktor,

Jeg skriver, da jeg lige har fået konstateret ureaplasma parvum. Min læge sagde, at det var en seksuelt overført kønssygdom, som 'jo ikke opstår af sig selv', men... Jeg har fået den efter to år i et monogamt parforhold - og min kæreste fastholder, at hun ikke har 'bollet udenom'.

Jeg tror på hende. Men min kammerater kalder mig naiv.

Hvad siger Netdoktor? Må hun nødvendigvis have været mig utro - eller kan sygdommen være kommet til på anden vis?

Bedste hilsner, Den fortvivlede enten (x)-kæreste/kammerat.

Dreng/mand, 20 år, 176 cm, 70 Kg

Annonce (læs videre nedenfor)

Svar

Hej Spørger,

Når yngre mænd henvender sig til egen læge med udflåd fra urinrøreret vil den primære mistanke rette sig mod seksuelt overførte sygdomme. Men årsagerne kan også være andre. Hyppigt ser man smitte med chlamydia og/eller gonorré hvilket også er de to første seksuelt overførte sygdomme man indledningsvist undersøger for. De er vigtige at behandle med antibiotika og sørge for at få brudt smittekæden ved at opsøge eventuelle smittede seksuelle kontakter.

I nogle tilfælde vil næste skridt være at undersøge for ureaplasma urealyticum og mycoplasma genitalium. Disse kan i op til 50% af tilfældene forklare udflåd fra urinrøret. Man skal dog være varsom med at tolke et positivt svar af ureaplasma da op i mod 40% af alle mænd og op imod 50% af alle kvinder har infektionen, men uden symptomer.

Det vil sige at én af jer eller begge kan være blevet smittet før I mødte hinanden, uden at have haft symptomer.

Venlig hilsen,

Ole Laursen-W.

Kommende speciallæge i almen medicin.

Sidst opdateret: 03.06.2018

Annonce