Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Mine æggeledere skal undersøges med kikkert - kan I vejlede?

Spørgsmål:

Jeg håber inderligt at få svar på mit spørgsmål. Jeg skal snart på Odense Universitethospital og have en kikkertundersøgelse af mine æggeledere.

Jeg er 31 år gammel. Jeg har fået lavet en HSG (røntgen undersøgelse af livmoder og ægledere) som viste delvis lukkede æggeleder hvor der sansynligvis var mest passage i højre æggeleder. Jeg har lige talt med lægesek. ved min læge og har fået at vide at jeg aldrig har været behandlet for noget i mit underliv på nær blærebetændelse.

Vi har en datter på 9 år som vi fik efter 3 md. forsøg så man skulle tro at jeg ikke fejlede noget dengang. Det skal lige siges at min mands sædkvalitet er ca. det halve af hvad det burde være (ca. 4 millioner).

Nu er mit spørgsmål så hvordan det kan være at mine æggeleder er delvis lukkede?

Har vi bare været ustyrtelige heldige ved at få et barn eller hvad?

Vi er ret forvirrede over dette og håber inderligt på et svar og gerne hurtigt.

Svar:

Jeg har lige modtaget dit spørgsmål om kikkertundersøgelse af æggelederne. Jeg

svarer fluks, da du jo snart skal på sygehuset.

Du har født normalt for 9 år siden, så det var jo fint. Jeg forstår, at hverken du eller din mand har "fejlet noget" siden da. Det kan da godt være, at du var "ustyrtelig heldig", da du blev gravid sidste

gang. Alligevel kan det ikke udelukkes, at der i løbet af de sidste 9 år har været en episode, som du ikke har mærket noget til, men hvor en betændelsesreaktion alligevel har medført ændringer i passageforholdene i æggelederen.

Den undersøgelse du bliver indlagt til, vil imidlertid afsløre, hvor gode passageforholdene er, og måske vil det være muligt at bedre passageforholdene, hvis de ikke er ideelle på nuværende tidspunkt.

Du skriver, at din mands sædkvalitet er ca. det halve af, hvad den burde være. Hvis de 4 millioner du angiver er antallet af sædlegemer pr. ml sæd, så er sædkvaliteten, vurderet alene ved dette, ikke særlig god. I den situation vil det formentlig blive anbefalet, at undersøgelsen gentages.

Men alle disse forhold bør vurderes gennem en samtale med den læge/specialist, der tager sig af jeres problem og ønsker om at få et barn. Svar fra mig kan kun blive vejledende, men giver jer ingen endelig forklaring på det hele.

Med venlig hilsen

Erik Fangel Poulsen, speciallæge i gynækologi

Sidst opdateret: 26.06.2000
Annonce